2022 op stenen

NHG hypotheek 2022: nieuwe grens en voorwaarden


18.016 keer gelezen

Wil je in 2022 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten? We vertellen je alles over de NHG-regels die vanaf 1 januari 2022 gelden, zoals de nieuwe NHG-grens en voorwaarden.  

Wat is NHG?

NHG is de afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Als je een hypotheek met NHG hebt en je komt in financiële problemen, dan kan er bij gedwongen verkoop van de woning een restschuld ontstaan. NHG staat in veel gevallen borg voor deze restschuld als de oorzaak onder de dekking van NHG valt. Met een NHG hypotheek leen je dus veiliger. Hiervoor betaal je eenmalig een premie: dit is een percentage van het totale hypotheekbedrag (borgtochtprovisie). In 2021 was dit percentage 0,7% en dit daalt in 2022 naar 0,6%. Fijn is wel dat je deze premie terug kan verdienen: met een NHG hypotheek krijg je meestal een lagere hypotheekrente dan bij een hypotheek zonder NHG.

NHG hypotheek grens 2022

Jaarlijks wordt het maximale hypotheekbedrag (de NHG-grens) bepaald. Tot dit bedrag kun je een huis financieren met NHG. Per 1 januari 2022 zal deze grens omhoog gaan van 325.000 euro (in 2021) naar 355.000 euro! Dit heeft te maken met de stijging van de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Omdat woningen meer waard worden, stijgt de NHG-grens mee met deze trend.

Nóg hogere NHG grens voor duurzaam huis!

Wil je zonnepanelen op het dak? Of investeren in isolatie? Wanneer je een huis koopt en investeert in verduurzaming, dan mag je hier extra voor lenen. Namelijk maximaal 6% van de marktwaarde van de woning. In 2022 ligt de NHG-grens inclusief verduurzaming op maximaal 376.300 euro!

Deze regels wijzigen niet

Onderstaande regels voor de NHG hypotheek zijn in 2021 ingevoerd en blijven in 2022 hetzelfde:

  1. Tweede inkomen telt voor 90% mee
    Ook in 2022 hebben tweeverdieners de mogelijkheid om het tweede inkomen voor 90% mee te laten tellen bij de berekening van de maximale hypotheek. In 2020 was dit nog 80%. Hierdoor kunnen tweeverdieners een hogere hypotheek krijgen.
  2. Studieschuld telt minder zwaar mee
    Goed nieuws voor kopers met een studieschuld: ook in 2022 weegt een studieschuld minder zwaar mee bij het verkrijgen van een NHG hypotheek!
  3. Nieuwe toetsingsmethode in verband met vervallen hypotheekrenteaftrek
    Per 2031 zal, voor personen die hier 30 jaar gebruik van hebben gemaakt, de hypotheekrenteaftrek vervallen. Per 1 juli 2021 heeft NHG de rekentool aangepast voor het berekenen van de draagkracht voor een hypotheek. Omdat de netto maandlasten mogelijk zullen toenemen door het aflopen van de hypotheekrenteaftrek in 2031, is het mogelijk dat je ook in 2022 al een minder hoge hypotheek kan krijgen. NHG kijkt namelijk naar de draagkracht van de aankomende tien jaar. Gelukkig weet de hypotheekadviseur van Academica altijd raad! Vraag dus altijd advies.

Hypotheek met of zonder NHG? Bel Academica!

Laat je adviseren voordat je een hypotheek met NHG afsluit. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek krijgt in jouw situatie. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter via het formulier. Dan plannen we zo snel mogelijk een gratis eerste gesprek!

Heb je een vraag? Bel ons!