2021 op stenen

NHG hypotheek 2021: wijzigingen grens en nieuwe voorwaarden


4.997 keer gelezen

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie in 2021? Lees dan even verder. We vertellen je alles over de NHG grens, voorwaarden en nieuwe wijzigingen vanaf 1 juli. 

Wat is NHG?

NHG is de afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Als je een hypotheek met NHG hebt, blijft er in geval van gedwongen verkoop geen restschuld over als de oorzaak onder de dekking van NHG valt. Met een NHG hypotheek leen je dus veiliger. Hiervoor betaal je eenmalig een premie: dit is een percentage van het totale hypotheekbedrag (borgtochtprovisie). In 2020 werd dit percentage verlaagd van 0,9% naar 0,7% en dit is ook in 2021 gelijk gebleven. Fijn is wel dat je deze premie terug kan verdienen: met een NHG hypotheek krijg je bijna altijd een rente die lager is dan de reguliere hypotheekrente.

NHG hypotheek grens 2021

Jaarlijks wordt het maximale hypotheekbedrag (de NHG grens) bepaald. Tot dit bedrag kun je een huis financieren met NHG. Per 1 januari 2021 is deze grens omhoog gegaan van 310.000 euro naar 325.000 euro! Dit heeft te maken met de stijging van de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Omdat woningen meer waard worden, stijgt de NHG grens mee met deze trend.

Nóg hogere NHG grens voor duurzaam huis!

Wil je zonnepanelen op het dak? Of misschien investeren in isolatie? Wanneer je een huis koopt en investeert in energiezuinige maatregelen, dan mag je nóg meer lenen. Namelijk 6% meer. In 2021 ligt de NHG grens inclusief verduurzaming hierdoor op 344.500 euro!

Hypotheek oversluiten naar NHG in 2021 beperkt

Wil je jouw hypotheek oversluiten naar een NHG hypotheek? Dat is mogelijk, al zal in 2021 oversluiten naar de laagste maandlast ernstig beperkt zijn. Dit komt omdat de voorwaarden voor oversluiten naar NHG strenger zijn. Er gelden in 2021 extra regels. Zo dienen aflossingsvrije hypotheken te worden omgezet naar een lineaire of annuïteitenhypotheek om in aanmerking voor NHG.

Andere wijzigingen NHG hypotheek 2021

In 2021 worden/zijn ook de volgende veranderingen aan de NHG hypotheek doorgevoerd:

  1. Tweede inkomen telt voor 90% mee
    Vanaf 2021hebben tweeverdieners de mogelijkheid om het tweede inkomen voor 90% mee te laten tellen bij de berekening van de maximale hypotheek. In 2020 was dit nog 80%. Hierdoor kunnen tweeverdieners naar verwachting een hogere hypotheek krijgen.
  2. Studieschuld telt minder zwaar mee
    Goed nieuws voor kopers met een studieschuld: naast de afschaffing van de overdrachtsbelasting, weegt een studieschuld minder zwaar mee bij het verkrijgen van een NHG hypotheek!
  3. Nieuwe toetsingsmethode in verband met vervallen hypotheekrenteaftrek
    Per 2031 zal, voor personen die hier 30 jaar gebruik van hebben gemaakt, de hypotheekrenteaftrek vervallen. Per 1 juli 2021 past NHG dan ook de rekentool aan voor het berekenen van de draagkracht voor een hypotheek. Omdat de netto maandlasten mogelijk zullen toenemen door het aflopen van de hypotheekrenteaftrek in 2031, is het mogelijk dat je in 2021 al een minder hoge hypotheek kan krijgen. NHG kijkt namelijk naar de draagkracht van de aankomende tien jaar. Gelukkig weet een onafhankelijke hypotheekadviseur vaak raad! Vraag dus altijd advies.

Voorwaarden NHG 2021

Naast de kostengrens, borgtochtprovisie en aanpassingen voor oversluiters, zijn er andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. Wil jij weten wat er in jouw situatie mogelijk is: neem contact op met Academica en wij kunnen jou precies uitleggen hoe het zit!

Hypotheek met of zonder NHG? Bel Academica!

Laat je adviseren voordat je een hypotheek met NHG afsluit. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek hebt in jouw situatie. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter via het formulier. Dan plannen we zo snel mogelijk een gratis eerste gesprek in!

Heb je een vraag? Bel ons!