vrouwen in gesprek

NHG hypotheek 2021: de voor- en nadelen!


2.522 keer gelezen

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een hypotheek met een vangnet. Hiermee krijgt de geldverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld in de meeste situaties wordt terugbetaald, als jij dat door bepaalde redenen niet meer kan. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een hypotheek met NHG voor jou? Wij zetten ze voor je op een rij!

NHG hypotheek 2021: de voordelen

Voordeel 1: NHG = nóg lagere hypotheekrentes!

Bij een hypotheek met NHG is het risico dat je jouw hypotheek niet terug kan betalen een stuk kleiner dan bij een hypotheek zonder NHG. Minder risico voor de bank, waardoor je vaak rentekorting krijgt op je hypotheek en al snel honderden euro’s per jaar bespaart. Een groot voordeel van NHG!

Voordeel 2: NHG biedt zekerheid

Kan je jouw hypotheeklast niet meer betalen? Bijvoorbeeld omdat je bent ontslagen, blijvend arbeidsongeschikt bent of gaat scheiden? Dan komt bij een NHG hypotheek de mogelijke restschuld voor rekening van de NHG. De NHG voorkomt dus dat je door de betalingsverplichtingen van je huis in de schulden raakt. Dat kan door tijdelijk je maandlasten te verlichten of in een uiterst geval door het vergoeden van de restschuld als je gedwongen je huis moet verkopen.

NHG hypotheek 2021: de ‘nadelen’

Nadeel 1: NHG hypotheek = extra kosten

Wil je een hypotheek met vangnet, dan kost dit bij aanvang extra geld. Voor de NHG betaal je in 2021 eenmalig 0,7% van de totale hypotheeksom. Dat is bij een hypotheek van 300.000 euro, 2100 euro extra. Veel geld! Wel goed om te weten: deze kosten verdien je zo terug door de rentekorting op een hypotheek met NHG. Ook mag je deze extra kosten voor hypotheekgarantie aftrekken van je betaalde inkomstenbelasting.

Nadeel 2: Stengere voorwaarden voor NHG

Je hypotheek oversluiten naar een NHG hypotheek? In 2021 gelden hiervoor strengere voorwaarden dan voorheen. Zo moet je maximale hypotheek onder de grens van 325.000 euro zitten en moet je verplicht aflossen op je hypotheek. En wil je jouw overwaarde opnemen? Dan mag je die niet voor andere zaken opnemen dan voor de verbetering van je woning. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt! Krijg hierover advies van een onafhankelijk adviseur.

Wel of geen NHG hypotheek? Krijg onafhankelijk advies!

Of een NHG hypotheek wel of niet loont, is voor iedereen anders. Laat je hierover dus goed adviseren. Academica biedt onafhankelijk hypotheekadvies en vergelijkt alle rentes in de markt, tegen de beste voorwaarden. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek hebt in jouw situatie. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!