mensen met vinkjes op bordjes

Meest gekozen hypotheekrente 20 jaar vast: 4 redenen!


9.838 keer gelezen

De meest gekozen rentevaste periode van de afgelopen tijd? Die steekt er met kop en schouders bovenuit. Meer dan de helft van de woningbezitters kiest voor een rentevaste periode van 20 jaar. Waarom? Wij geven dé 4 redenen!

Hypotheekrente 20 jaar vast meest gekozen

Het aantal hypotheekaanvragen blijft stijgen. Hierbij gaat maar liefst 54.53% van de woningbezitters voor een rentevaste periode van 20 jaar (bron: HDN). Dit zijn de meest voorkomende redenen:

1. Zekerheid lage rente = mogelijkheid tot hogere hypotheek

In Nederland mag je een bepaald percentage van het inkomen uitgeven aan je hypotheeklast. Ga je voor een lage rente tegen een lange rentevaste periode? Dan kan je maximaal lenen en ben je de komende jaren ook verzekerd van een lage hypotheeklast!

2. Voordeel 20 jaar vast: extra zekerheid

Wanneer je je rente voor 10 jaar vastzet, maak je vast een superdeal. Maar als de hypotheekrentes over 10 jaar flink zijn gestegen, zit je met de gebakken peren. Daarom kiezen mensen vaak voor een rentevaste periode van 20 jaar. Je betaalt dan wel een iets hogere hypotheekrente dan bij 10 jaar vast, maar je bent de komende 20 jaar wel verzekerd van een extreem lage rente, en dus een lage maandlast. Goed om te weten: vaak kun je deze lage rente meenemen als je gaat verhuizen naar een andere koopwoning!

3. Geen financiële verrassingen? 20 jaar vast biedt uitkomst

Er kunnen tijden aanbreken waarin jouw maandlasten hoger worden. Denk aan opgroeiende kinderen, hogere energieprijzen en een mogelijk oplopende hypotheekrente. Kies je voor een rentevaste periode van 20 jaar vast? Dan kom je in duurdere periodes van je leven niet voor financiële verrassingen te staan op hypotheekgebied. Dat is een zorg minder!

4. Zekerheid lage lasten na pensioen: zet rente langer vast

Vaak is het pensioeninkomen lager dan het inkomen uit arbeid. Veel mensen die binnenkort met pensioen gaan of net gepensioneerd zijn, kiezen er daarom voor om hun hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten, zodat zij zekerheid creëren voor henzelf (en hun partner). Hierdoor profiteer je nog lang van een lagere hypotheeklast tijdens pensionering en zal je niet snel geconfronteerd worden met lasten die je wellicht moeilijk kan dragen.

Ook jouw hypotheekrente 20 jaar vastzetten? Bel Academica!

Voorwaarden en rentes kunnen per aanbieder verschillen. Laat je daarom goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur van Academica. Wij vergelijken alle aanbieders in de markt tegen de laagste rentes én de beste voorwaarden. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!