Huisjes van geld

Let op: aflossingsvrije hypotheek veel duurder bij ING, Rabobank en ABN AMRO!


40.607 keer gelezen

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek bij één van de grote banken? Let op: zij hanteren veel hogere rentes voor deze hypotheekvorm, waardoor je uiteindelijk veel meer voor je hypotheek betaalt! Benieuwd hoe dat zit en wat je eraan kunt doen? Je leest het hieronder.

Waarom aflossingsvrij duurder bij grote banken?

Waarschijnlijk heb jij voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen vanwege de lage maandlasten. Maar kijk je alleen naar de hypotheekrente, dan ben je eigenlijk duurder uit. Dit komt omdat een aantal banken een ‘renteopslag’ rekent voor het niet aflossen van je hypotheek. Het risico van de bank wordt hierdoor namelijk gedurende jouw looptijd niet kleiner.

Lagere rentes = toch minder voordeel

Nu de hypotheekrentes historisch laag, zou je verwachten dat de rente voor een aflossingsvrije hypotheek ook mee daalt. Dit klopt gedeeltelijk: de rentes zijn wel gedaald, maar de opslag op de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek is flink toegenomen. Bekijk hieronder de verschillen van de opslagen in de afgelopen 5 jaar.

Hypotheekrentes per januari 2015

Hieronder de rentes bij een looptijd van 20 jaar, bij de grootste banken.

VerstrekkerAflossingsvrije hypotheekAnnuïteiten hypotheekVerschil
ING4,45%4,45%0,00%
Rabobank3,30%3,10%0,20%
ABN AMRO3,30%3,30%0,00%

Hypotheekrentes per januari 2020

Hieronder de rentes bij een looptijd van 20 jaar, bij een aantal grote banken.

VerstrekkerAflossingsvrije hypotheekAnnuïteiten hypotheekVerschil
ING2,60%1,66%0,94%
Rabobank2,30%1,95%0,35%
ABN AMRO2,15%1,90%0,25%

Hypotheekrente aflossingsvrij: tienduizenden euro’s duurder

Ok, je ziet hierboven het verschil in rente. Maar welke gevolgen heeft dit voor je portemonnee? Stel: je hebt een aflossingsvrije hypotheek bij de ING van 200.000 euro, met een looptijd van 20 jaar. Je betaalt hiervoor 0,94% meer aan hypotheekrente, wat neerkomt op 1.880 euro per jaar. Over een looptijd van 20 jaar komt dat neer op 37.600 euro aan extra kosten!

Bij de andere grote banken zijn de verschillen kleiner, maar zelfs een verschil van 0,25% komt bij een looptijd van 20 jaar en een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro neer op 10.000 euro extra kosten!

Nieuwere verstrekkers, geen verschil

Er zijn op het moment tientallen verschillende hypotheekaanbieders op de Nederlandse markt actief. Veel van deze moderne aanbieders bieden geen ‘renteopslag’ voor aflossingsvrije hypotheken. Hierdoor betaal je bij deze partijen niets extra’s in vergelijking met een annuïteiten hypotheek en een veel lagere rente dan bij de grootste banken!

Voorkom dat je teveel betaalt: vergelijk aanbieders!

Deze grote renteverschillen benadrukken nogmaals hoe belangrijk het is om verschillende hypotheken, rentes en voorwaarden te vergelijken. Wellicht kun jij bij een andere geldvertrekker duizenden euro’s besparen! Ook wanneer het einde van je looptijd nog niet in zicht is, kan het oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek vaak voordelig zijn.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, neem je nu contact op met Academica! Onze onafhankelijke adviseurs vergelijken alle aanbieders, zodat jij de beste deal krijgt. Ook voor je aflossingsvrije hypotheek! Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!