Horloge en pen

Kosten koper meefinancieren in 2018?


33.518 keer gelezen

Wil je kosten koper meefinancieren in jouw hypotheek? Lees welke mogelijkheden er in 2017 nog waren en ontdek wat er in 2018 definitief niet meer kan.

Kosten koper meefinancieren in 2018 niet meer mogelijk

Meefinancieren kosten koper is de afgelopen jaren langzaam afgebouwd. Voorheen konden de kosten koper (deels) worden meegefinancieerd in de hypotheek. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten en de kosten voor het krijgen van een hypotheek. Dit is in enkele jaren afgebouwd tot 102% in 2016 en 101% in 2017. In 2018 is dit helaas helemaal niet meer mogelijk: je leent maximaal 100% van de waarde van je woning. Eigen geld inbrengen is dus noodzakelijk geworden bij het kopen van een woning.

Meer eigen geld nodig in 2018

Eigen geld wordt dus steeds belangrijker en al helemaal volgend jaar. Dit heeft 2 redenen: 

  • Vanaf 1 januari 2018 leen je nog maar maximaal 100% van de getaxeerde woningwaarde. Kosten koper moet je dan direct zelf betalen.
  • De huizenmarkt trekt aan, de concurrentie is groot. Hierdoor zijn kopers snel geneigd een hoog bod te doen. Toch mag je van de bank maar 100% van de getaxeerde woningwaarde lenen. Ligt jouw bod veel hoger? Dan betaal je dit verschil uit eigen zak. Belangrijk om rekening mee te houden.

Hoeveel bedragen de kosten koper?

Je wilt natuurlijk wel weten om welk bedrag het gaat. Dat verschilt per situatie. Gemiddeld kun je denken aan 5 tot 6 procent van de koopsom: al gauw meer dan 10.000 euro.

Kosten koper blijven deels aftrekbaar

Een lichtpuntje: een groot deel van kosten koper blijft wel fiscaal aftrekbaar. Zo mag je de kosten voor advies en bemiddeling van je hypotheek en het opmaken van de hypotheekakte aftrekken. Dit geldt ook voor de aanvraagkosten NHG en taxatiekosten voor je hypotheekaanvraag. Dat scheelt weer!

Kosten koper 2017 meefinancieren? Neem contact op!

Bel: 078 648 14 18 en sluit een hypotheek af vóór 1 januari 2018. Zo heb je nét wat meer speling om dat duurdere, mooiere huis te kopen of die mooie keuken of badkamer te installeren in je nieuwe habitat!

Heb je een vraag? Bel ons!