Academica

Kosten koper meefinancieren in 2017 of 2018? Nu laatste kans!


Wil je kosten koper meefinancieren in jouw hypotheek? Wacht dan niet te lang. Lees welke mogelijkheden er in 2017 nog zijn en ontdek wat er in 2018 definitief niet meer kan.

Kosten koper meefinancieren in 2017

Koop je in 2017 een huis? Dan mag je 101% van de woningwaarde lenen. Dit geld kun je gebruiken om kosten koper te financieren. Dit zijn bijkomende kosten bij het kopen van een huis. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten en de kosten voor het krijgen van een hypotheek. De afgelopen jaren is er op dit gebied voor huizenkopers veel veranderd.

Dit moeten aankomende huizenkopers weten:

  • Meefinancieren kosten koper wordt langzaam afgebouwd. Voorheen konden de kosten koper volledig worden meegefinancierd in de hypotheek. Dit is in enkele jaren afgebouwd tot 102% in 2016 en 101% in 2017. Eigen geld inbrengen is dus noodzakelijk geworden bij het kopen van een woning.
  • Huizenprijzen stijgen, meer eigen geld nodig. De huizenmarkt trekt aan, de concurrentie is groot. Hierdoor zijn kopers snel geneigd een hoog bod te doen. Toch mag je van de bank maar 101% van de getaxeerde woningwaarde lenen. Ligt jouw bod veel hoger? Dan betaal je ook dit verschil uit eigen zak. Belangrijk om rekening mee te houden.

Kosten koper meefinancieren in 2018 niet meer mogelijk!

Eigen geld wordt dus steeds belangrijker en al helemaal volgend jaar. Vanaf 1 januari 2018 leen je nog maar maximaal 100% van de getaxeerde woningwaarde. ‘Kosten koper 2018’ moet je dan direct zelf betalen.

Hoeveel bedragen de kosten koper?

Je wilt natuurlijk wel weten om welk bedrag het gaat. Dat verschilt per situatie. Gemiddeld kun je denken aan 5 tot 6 procent van de koopsom: al gauw meer dan 10.000 euro.

Kosten koper blijven deels aftrekbaar

Een lichtpuntje: een groot deel van kosten koper blijft wel fiscaal aftrekbaar. Zo mag je de kosten voor advies en bemiddeling van je hypotheek en het opmaken van de hypotheekakte aftrekken. Dit geldt ook voor de aanvraagkosten NHG en taxatiekosten voor je hypotheekaanvraag. Dat scheelt weer!

Kosten koper 2017 meefinancieren? Neem contact op!

Bel: 078 648 14 18 en sluit een hypotheek af vóór 1 januari 2018. Zo heb je nét wat meer speling om dat duurdere, mooiere huis te kopen of die mooie keuken of badkamer te installeren in je nieuwe habitat!