Inrichting woonkamer

Kopen blijft betaalbaar, ondanks stijgende prijzen


11.839 keer gelezen

Is nu een huis kopen nog wel verstandig? Soms sta je met je oren te klapperen als je hoort wat een huis kost. Aan de andere kant is een hypotheek nog steeds betaalbaar door de lage hypotheekrente. Ga je de huizenmarkt op? Hou dan je hoofd koel. Laat vooraf berekenen welke lasten je kunt dragen zodat je snel kunt schakelen bij de onderhandelingen. Lees hoe jij uitzicht houdt op een huis!

Huizenprijzen stijgen

Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de huizenprijzen in Nederland het afgelopen jaar met gemiddeld 9 procent zijn gestegen. Kocht je in augustus 2016 een huis voor € 250.000, dan is de waarde nu € 272.500. Werkt het overal zo? Nee, er zijn grote regionale verschillen in de ontwikkeling van de huizenprijzen. De Randstad wordt sneller duurder dan de meer landelijke provincies.

In Amsterdam werden huizen in een jaar tijd bijvoorbeeld 21,6 procent duurder. In Zeeuws-Vlaanderen daalden de huizenprijzen juist met 2,2 procent.

Huis kopen boven de vraagprijs?

De prijzen in de steden stijgen zo hard omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Voor één huis zijn vaak tientallen geïnteresseerden. De verleiding is dan groot om meer te bieden dan de vraagprijs, om zo andere mogelijke kopers te overtroeven. Dat is overigens niet zonder risico.

Concurrentie bij huis kopen

Als je te maken hebt met veel concurrentie bij het kopen van een huis, geldt dat je vooral goed voorbereid moet zijn. Zo is het belangrijk om vooraf te weten wat je kunt bieden en wat de lasten van je hypotheek worden. Hoe moeilijk wordt het als de hypotheekrente stijgt? Kun je nog verhuizen als je huis minder waard wordt? Scenario's die calculeerbaar zijn en waar je je op kunt voorbereiden.

Wat gaat de hypotheekrente doen?

De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest. De huizenprijzen lopen flink op, maar door die lage hypotheekrente blijven de lasten betaalbaar. Houdt dat stand? De afgelopen weken is flink gespeculeerd op een stijging van de hypotheekrente, maar voorlopig is die nog niet echt zichtbaar. Er zijn wat kleine verhogingen geweest, maar op je nettolasten van een hypotheek merk je dat nauwelijks.

Koop je nu een huis, dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een lange rentevaste periode. De meerprijs is niet groot en je bent jarenlang verzekerd van een betaalbare hypotheek. Zorg wel dat je geldverstrekker geen barrières opwerpt om je hypotheek mee te nemen als je verhuist. Anders ben je je voordeel wellicht eerder kwijt dan je zou willen.

Huis kopen? Vraag advies!

Laat je adviseren zodat je goed voorbereid op pad kunt. Bel 078 648 14 18 voor een afspraak met onze hypotheekadviseur. Of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!