ruitjesblok en potlood

Koopovereenkomst huis tekenen? Wacht, lees dit!


20.401 keer gelezen

Iedereen die een huis koopt moet een koopovereenkomst tekenen. Maar weet jij precies waar je jouw handtekening onder zet? En of je de koopovereenkomst daarna nog kunt ontbinden, mocht het nodig zijn? Lees dit artikel en voorkom verrassingen!

Wat is een ‘koopovereenkomst huis’?

Zeg je volmondig ja tegen een huis en de verkoper? Dan wordt er een koopovereenkomst (voorlopig koopcontract) opgesteld. Hierin worden afspraken gemaakt waaraan je moet voldoen om het huis daadwerkelijk in bezit te krijgen. Meestal wordt een koopovereenkomst door de verkopend makelaar opgesteld (dit kan als koper nadelig voor je uitpakken, dat lees je hieronder). In enkele gevallen door een notaris (een neutrale partij).

Koopovereenkomst, voorbeeld van wat erin staat

In een koopovereenkomst zijn een aantal zaken standaard opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Informatie over de koper en verkoper
  • De hoogte van de koopsom en afspraken over de financiering
  • De kadastrale gegevens van de woning
  • Mankementen of bijzonderheden aan de woning
  • Wanneer de overdracht van de woning plaatsvindt
  • Ontbindende voorwaarden

Kortom: het zijn complexe zaken die besproken worden en als je denkt het zit wel goed, dan kan je er goed naast zitten.

Belangrijk om te weten vóórdat je koopovereenkomst tekent!

1. Voorlopige koopovereenkomst is bindend!

Een koopovereenkomst of voorlopig koopcontact is bindend. De naam is eigenlijk misleidend. Na het tekenen heb je nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. Daarna moet je je precies houden aan wat er in het contract staat. Je kunt dus niet zomaar onder de aankoop uit!

2. Koopovereenkomst wordt meestal niet in jouw belang opgesteld

Een koopovereenkomst wordt in 90% van de gevallen door de verkopende makelaar/partij opgesteld. Dit is gunstig voor de verkoper. En jouw belangen dan, als koper? Die kunnen in het geding komen! Krijg je bijvoorbeeld de financiering van je hypotheek niet rond? Dan is de koopovereenkomst ontbinden de enige optie. Maar dit is een probleem als er géén ontbindende voorwaarden in het koopcontract staan. Gevolg: je betaalt tot wel 10% van de koopsom van het huis (= tienduizenden euro’s).

Neem onze expert in de arm en voorkom problemen!

Schakel jij een van onze onafhankelijke adviseurs in? Dan weet je zeker dat jouw belangen voorop gesteld worden. Onze voordelen:

  • Wij nemen de koopovereenkomst grondig door zodat er géén addertjes in zitten, maar wel goede voorwaarden die ook nog eens haalbaar zijn.
  • Wij geven onafhankelijk advies en vergelijken nauwkeurig álle hypotheekaanbieders in de markt voor je. Eén partij die de gehele markt vergelijkt, dat scheelt tijd en geld!

Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens achter..

...en wij helpen je met je hypotheek. Zodat jij met een gerust hart een fantastisch huis kan kopen.

Heb je een vraag? Bel ons!