Cirkel met handen op elkaar

Koop jij een huis met VvE? Let op je maximale hypotheek!


41.629 keer gelezen

Ga jij binnenkort een appartement kopen? Dan krijg je te maken met een VvE (Vereniging voor eigenaren). Dit kan invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Bijvoorbeeld wanneer de VvE geen goed meerjarig onderhoudsplan of reservefonds heeft. Hieronder lees je meer.

Wat is een VvE? 

Een stapje terug: wat is een VvE? Wanneer je een appartement koopt, word je eigenaar van het huis en mede-eigenaar van het hele gebouw. Hiervoor wordt een Vereniging van Eigenaren opgericht. Lid worden van de VvE is verplicht. Een VvE kan bestaan uit bewoners van een gebouw of van meerdere complexen. Samen met de andere eigenaren ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. 

Strengere regels voor VvE vanaf 1 januari 2018

De regels voor VvE’s zijn vanaf 1 januari 2018 aangescherpt. Er moet er een goed onderbouwd meerjarig onderhoudsplan zijn, of er moet jaarlijks minstens 0,5% van de herbouwwaarde in een reservefonds worden gestort. Dit is vooral om te voorkomen dat de appartementen in het complex hun waarde verliezen. Dat zou namelijk een groot risico voor banken met zich meebrengen! Nog niet elke VvE heeft deze zaken op orde en in sommige gevallen is er zelfs geen actieve VvE!

VvE niet op orde? Dat heeft gevolgen voor je hypotheek

Ook taxateurs hebben nieuwe richtlijnen gekregen. Vanaf 1 april 2018  worden strengere eisen gesteld aan een ‘gezonde’ VvE. In het taxatierapport staan vragen die specifiek over het reserverfonds en het meerjarig onderhoudsplan gaan. Is een van de twee niet op orde? Dan kan de waarde van jouw appartement flink dalen! Ook zal de taxateur in het taxatierapport opnemen wat er aan kosten gemaakt moet worden de komende periode. De bank kan daardoor een lagere hypotheek geven!

Onderzoek jouw VvE voor je koopt!

De wet heeft officieel een overgangstermijn van 3 jaar. VvE’s hebben dus nog even de tijd om hun zaken op orde kunnen krijgen. Toch kan het ontbreken van een onderhoudsplan of voldoende reserves, nu al grote gevolgen hebben voor jou hypotheekaanvraag. Onderzoek naar de VvE valt onder je onderzoeksplicht als koper. Vraag altijd naar lopende contracten en financiële stukken. Zo kom je erachter of de VvE financieel wel gezond is voordat jij er zelf in stapt. Schakel het liefst een onafhankelijk adviseur met voldoende kennis in die alles voor jou uitpluist! 

Bel 078 648 14 18 voor advies

Onze adviseurs begeleiden je in de aankoop van een appartement en bekijken alle stukken voor je in de VvE stapt. Zo weet jij zeker dat je aan je onderzoeksplicht voldoet en het maximale uit jouw hypotheek haalt!

Heb je een vraag? Bel ons!