Klussen: zelf doen of een vakman inhuren?


14.409 keer gelezen

Wil je jouw woning verbouwen? Denk je bijvoorbeeld aan een uitbouw of dakkapel om extra ruimte te creëren. Of blijf je voorlopig thuiswerken en wil je van de zolder een kantoor maken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Maar ga je zelf aan de slag, of huur je toch een vakman in? Dit zijn de voor- en nadelen.

Voordelen van een vakman inhuren

  • Vakmanschap: het heet niet voor niets een VAK-man. Als je een klusbedrijf inhuurt, mag je ervan uit gaan dat je te maken hebt met professionals. Zij weten waar ze mee bezig zijn. Niet alleen als het aankomt op het klussen zelf, maar bijvoorbeeld ook wanneer er een vergunning nodig is. Zo weet je zeker dat die dakkapel of schutting ook mag blijven staan.
  • Het juiste gereedschap of materiaal: zelf heb je misschien niet altijd het juiste gereedschap in huis om de klus te klaren. Een vakman heeft dit wel. Een ander voordeel is dat een vakman bouwmateriaal vaak tegen een lagere prijs kan inkopen. Verbouwen is al duur genoeg!
  • Werkt sneller: een vakman weet waar hij of zij mee bezig is en heeft al veel vaker met dit bijltje gehakt. Hierdoor is het werk veel sneller gedaan dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Zo hoef jij geen weken in het stof te zitten!
  • Garantie: van een vakman mag je verwachten dat het werk goed is. Maar blijkt achteraf dat er toch iets mis is? Dan heb je hier meestal garantie op en zal de vakman het probleem voor je oplossen.

Nadelen van een vakman inhuren

  • Je moet een ander vertrouwen: als je het werk door iemand anders laat doen, moet je erop vertrouwen dat diegene de klus doet zoals jij dit wilt. Je rekent op hoge kwaliteit en wilt zeker niet te maken krijgen met oplichting.
  • Planning aanpassen: een vakman werkt net als jij overdag. Vind je het niet prettig om een vreemde in jouw huis te laten? Dan moet je ervoor zorgen dat je thuis bent. Klus je zelf? Dan bepaal je jouw eigen tijd. En kan je buiten je werktijden om klussen.
  • Het kost meer geld: vaak rekent een vakman voorrijkosten en een uurtarief (gemiddeld zo’n 35 euro per uur). Hierdoor zullen de kosten hoger uitpakken dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Voor velen toch de belangrijkste reden om een klus zelf op te pakken! Een optie is natuurlijk om alleen voor een aantal lastige klussen een vakman in te huren. Bijvoorbeeld voor loodgieterswerk, elektriciteit of tegelwerk.

Vakman gezocht: 3 tips

Besluit je een vakman in te huren? Dan hebben we nog 3 tips voor je:

  1. Vergelijk vakmannen en vraag verschillende offertes op. Doe dit bijvoorbeeld via de website Werkspot.
  2. Lees ervaringen van anderen. De goedkoopste offerte komt niet altijd van de beste vakman.
  3. Betaal in termijnen en nooit alles helemaal van te voren. Stem betalingen bij een grote verbouwing af op belangrijke fasen van de klus. Zo houd je grip op de planning en kun je tussentijds bijsturen als het resultaat op dat moment tegenvalt.

Lenen voor een verbouwing? Laat het ons berekenen!

Of je nu een vakman inhuurt of niet, een verbouwing kost geld. Gelukkig is er financieel vaak meer mogelijk dan je denkt. Zo kan je bijvoorbeeld je hypotheek verhogen voor een verbouwing. Meer info? Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Dan bekijken we samen jouw financiële situatie en de mogelijkheden. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!