vulpen en balpen

Je ex uitkopen en koophuis: hoe gaat dat? 5 stappen!


27.996 keer gelezen

Heb je een koopwoning met je partner, maar gaan jullie uit elkaar? En wil jij in het huis blijven wonen? Dan moet je je ex uitkopen. Maar hoe gaat dat? En hoe weet je of dit kan? Lees het in deze 5 stappen en ontdek dat er veel meer mogelijk is dan je denkt!

Stap 1: Achterhaal eerst wat de waarde van de woning is

Allereerst moet je weten hoeveel je koopwoning nu waard is. Heb je overwaarde? Dat is mooi! Alleen moet je meestal de helft van dit bedrag aan je ex betalen als je hem of haar wilt uitkopen. Bij onderwaarde dient de vertrekkende partij jou te compenseren. Tijd om naar je hypotheek te kijken!

Stap 2: Ga voor onafhankelijk hypotheekadvies

Laat je hypotheekmogelijkheden bekijken als je je ex wilt uitkopen. Veel mediators brengen hiervoor duizenden euro’s in rekening. Laat je hierdoor echter niet verleiden en plan eerst een gratis gesprek in met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Dit is meestal een veel voordeligere oplossing!

Stap 3: Ontdek wat je kan lenen (vaak meer dan je denkt!)

Als je je ex wilt uitkopen, kan je dit mogelijk financieren met een aanvulling op je hypotheek. De vraag is of je hiervoor genoeg kan lenen. Bij het overnemen van het hypotheekdeel van een partner kan je vaak meer lenen, dan een standaard berekentool op internet aangeeft. Laat je hierover ook goed adviseren.

Stap 4: Grijp gelijk de kans om je maandlasten te verlagen

Lagere maandlasten? Dat klinkt vast als muziek in je oren. Zeker omdat je heel de hypotheek alleen moet gaan betalen als je je ex gaat uitkopen. Laat Academica je helpen! Wij vergelijken de hypotheekrentes van alle aanbieders in de markt. Zo weet je zeker dat je de voordeligste hypotheek krijgt!

Stap 5: Huis en hypotheek op jouw naam zetten

Aan het einde van de rit moet je je huis officieel op jouw naam zetten. Dit gebeurt bij de notaris. Hier gaat wel veel voorbereiding aan vooraf. Ook hier kunnen wij je bij helpen, zodat je weet dat alles tot in de puntjes wordt geregeld!

Ex uitkopen? Laat je adviseren!

Je ex uitkopen, hoe gaat dat? Dat weten wij precies, hoe complex je situatie ook is. Bel voor onafhankelijk advies naar 078 648 14 80 of laat je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!