Interieurtrends 2022: dit zijn dé 5 woontrends


12.499 keer gelezen

Dat je huis echt een thuis moet zijn, is de afgelopen 1,5 jaar extra duidelijk geworden. Doordat we meer thuis zijn geweest, is het huis niet alleen meer een plek om te eten en te slapen. In de woontrends voor 2022 is dit ook duidelijk terug te zien.

1. Kleurtrends

De natuur komt steeds vaker terug ons interieur. Dit is ook te zien aan de kleurtrends van 2022: olijfgroen, een lichtblauwe tint en een warm palet met rood- en bruintinten. De groene tint staat voor welzijn. Dit komt voort uit het gezond blijven in tijden van corona. De luchtige blauwe tint symboliseert een nieuw begin en weerspiegelt eindeloze lucht. De warme tinten staan voor evenwicht, veiligheid en geborgenheid. 

  

2.  Duurzaam interieur

Het is belangrijk dat we goed voor onszelf en de aarde zorgen. Gezond en duurzaam eten, bewust nadenken bij het kopen van kleding en elektrisch rijden. We zoeken steeds meer manieren om onszelf en de wereld voor toekomstige generaties te verbeteren. Ook in de meubelindustrie is deze trend goed zichtbaar. Ontwikkelingen rondom materialen die meubels duurzamer maken. Denk hierbij aan myceliumleer, dat gemaakt wordt van paddenstoelen. Maar ook gerecyclede PET-flessen als materiaal. 

Tip: op zoek naar duurzaam hout? Kies dan voor mangohout. Deze houtsoort is duurzaam omdat het een bijproduct is van de fruitteelt. Als een mangoboom volgroeid is, draagt hij nauwelijks vruchten. Hierdoor is het een uitstekende houtsoort. En doe aan ‘Upcycling’: kijk hoe je voorwerpen en meubels een tweede leven kunt leven.

3. Ronde meubels

Ronde en zachte materialen staan voor vriendelijkheid en comfort. Ronde tafels staan bijvoorbeeld voor gezelligheid. Niemand zit aan het uiteinde van de tafel en iedereen is belangrijk. Én natuurlijk geen harde hoeken waar je je aan kunt stoten ;). In 2022 gaan we voor een vriendelijk interieur.

4. Multifunctionele en slimme meubels

De bevolking groeit: hierdoor is er steeds meer ruimte nodig. Dat vraagt om slim ontwerpen. Thuiswerkkantoor, thuisschool, thuisgymnastiek, thuisbioscoop. Er is een plekje voor in huis gevonden. Op maat gemaakte meubels, zijn hierdoor een opkomende trend. Dit gaat hand in hand met digitale functies. Slimme meubels bevatten ingebouwde technologieën of hebben meerdere functies. De praktische snufjes helpen om een woning zo nuttig mogelijk in te richten. 

Denk aan bijzettafels die luidsprekers en bedieningselementen bevatten. Banken met usb-opladers of met verwarmingsfuncties.

5.  Woonstijlen

Wabi Sabi

Wabi Sabi, niet te verwarren met Wasabi, betekent vertaald uit het Japans: de schoonheid van imperfectie. Wabi staat voor: alleen in de natuur leven en weg van de drukke hectische stad. Sabi staat voor schraal, verkoeld en vergankelijkheid. Denk aan de slijtage van een marmeren trap of een scheur in een houten tafelblad. Het gaat niet om de plastic tuinstoel of de nieuwste iPhone. Maar het simpele houten krukje of de gepatineerde ring van grootmoeder. 

Tip: laat de eenvoud, vrede en rust naar je terugkeren en zie de schoonheid van het dagelijks leven. Wabi Sabi is meer dan een levende trend, het is eigenlijk een hele levensfilosofie. Bewonder de schoonheid van imperfectie in materialen als hout en steen en ga terug naar de basis.

Retro 70’s 

Niet alleen in mode, maar ook in de interieurbranche wordt het huis opgefleurd met een sprankje retro. Lijnen zijn strak en grafisch, maar ook rond en zacht. Door het gebruik van notenhout, glas en velours stralen de meubels een art-deco sfeer uit. De vintage vondst is duurzaam, net als het gebruik van glas. De trend kenmerkt zich als erg knus en gezellig. 

Tip: vroeger draaide deze trend om de kleur oranje. Nu kiezen we voor terra, een iets zachtere tint oranje. Gebruik kleuren zoals okergeel, terra en blauw. Geef meubels en objecten een tweede leven en zet in op duurzaamheid. Bezoek een lokale vintagewinkel bij jou in de buurt om de meest unieke items te kopen.

Urban 90’s

Neonkleuren en Street art, dingen die deze stijl kenmerken. Hoe? Door vrolijke kleuren en traditionele vormen. Ook herken je de 90s aan ruige koele materialen zoals staal en beton. Dit in combinatie met felle en uitgesproken kleuren en scherpe lijnen. 

Tip: laat kunst, graffiti en elementen zoals letters cijfers en lichtbakken terugkomen in je interieur. Maak gebruik van opvallende accessoires in combinatie met grafische prints en ga helemaal terug in de tijd!

Pak jij het nog grootser aan? Vraag Academica naar jouw mogelijkheden

Is het hoog tijd om jouw woning eens een flinke opknapbeurt te geven? Denk aan een nieuwe keuken of uitbouw. Of wil je misschien zelfs een andere woning? Onze hypotheekexperts kijken gratis mee naar jouw persoonlijke situatie en financieringsmogelijkheden. Zo vinden we de beste optie voor jouw wensen en situatie. Bel 078 648 14 80 of laat hieronder jouw gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!