glazen pot met euro's muntgeld en briefgeld

Hypotheekrenteaftrek 2014: 5 antwoorden waar u echt iets aan heeft!


2.331 keer gelezen

Gaat u dit jaar een huis kopen, of heeft u enige tijd geleden al een hypotheek afgesloten? Het kabinet is flink aan het bezuinigen, waardoor u wellicht straks meer geld kwijt bent aan uw hypotheek. Hoe zit het precies met de hypotheekrenteaftrek in 2014? Wij beantwoorden 5 veelgestelde vragen.

1. Wat is hypotheekrenteaftrek?

Dankzij de hypotheekrenteaftrek is het voordeliger om een woning te kopen. Sluit u een hypotheek af? Dan mag u de rente die u over de lening betaalt aftrekken van uw inkomen in box 1 (inkomen uit wonen en werk).  Zo betaalt u uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Op deze manier stimuleert de overheid het kopen van een eigen huis. Maar het kabinet is al sinds 1 januari 2013 aan het bezuinigen op de hypotheekrenteaftrek. Wilt u in 2014 hypotheekrenteaftrek krijgen? Dan zult u rekening moeten houden met de gewijzigde voorwaarden.

2. Hypotheekrenteaftrek 2014: zijn er andere voorwaarden?

  • Wilt u als starter in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek in 2014? Dan mag u alleen een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek afsluiten. U heeft dus geen vrije keuze meer in hypotheekvormen. Bovendien moet u uw hypotheek binnen 30 jaar aflossen.
  • Heeft u een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan blijven de regels van vóór 2013 van toepassing, zolang u niets wijzigt aan uw hypotheek.  Let wel: voor iedereen (nieuwe en bestaande gevallen) met een hoog inkomen (belastingschijf 4) gaat de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs dalen: van 52% naar 38%. Per 1 januari 2014 is de eerste verlaging, van 52% naar 51.5%, doorgevoerd.  Het kabinet verwacht in 2042 de renteaftrek verlaagd te hebben tot 38%.
  • Verhuurt u uw huis tijdelijk? Dan kunt u uw hypotheekrente  niet meer aftrekken. De Belastingdienst heeft bepaald dat uw huis dan in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) valt en niet meer in box 1. Heeft u geen verhuurders meer en uw woning staat leeg? Dan komt u weer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

3. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen in 2014?

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen is afhankelijk van uw inkomen én van de waarde van de woning.

  • De maximale hypotheek die u in 2014 kunt krijgen is 104% van de marktwaarde van de woning.
  • Tot 2018 gaat de overheid dit percentage verlagen (jaarlijks met 1% ).
  • Uiteindelijk mag u niet meer lenen dan de marktwaarde van uw woning (100%).
  • Gevolg: wanneer u in 2018 een woning koopt, moet u meer eigen geld inleggen dan nu het geval is. Het is nu dus een gunstige periode om een hypotheek af te sluiten.

4. Ik heb een aflossingsvrije hypotheek. Is omzetten mogelijk?

U mag uw huidige hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

5. Mag ik de hypotheekrente van mijn restschuld aftrekken?

Stel u heeft een restschuld, omdat u uw huis met verlies heeft verkocht. Dan is het fijn als u nog steeds recht heeft op de hypotheekrenteaftrek. Gelukkig is dat het geval. U mag maximaal 10 jaar de hypotheekrente blijven aftrekken van uw inkomen in box 1. Wel onder voorwaarden: Uw huis moet met verlies verkocht zijn én overgedragen aan de notaris in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Goed om te weten: de regeling is ook van toepassing wanneer u van een koophuis verhuist naar een huurhuis.

Wilt u uw ‘hypotheekrenteaftrek 2014’ berekenen? Vul het VT-formulier in op belastingdienst.nl.

Meer weten?

Alles weten over de hypotheekrenteaftrek in 2014 of wilt u een op maat gesneden hypotheekadvies? Raadpleeg Academica, ruim 30 jaar hét onafhankelijk financieel intermediair voor hoger opleiden. Bel ons vrijblijvend (078 648 14 18) of vul het contactformulier in. 

Heb je een vraag? Bel ons!