verbouwen huis

Hypotheek verhogen voor verbouwing: zo doe je dat!


3.537 keer gelezen

Rijen bij de bouwmarkt en aannemers die het super druk hebben. Je huis verbouwen was de afgelopen tijd nog nooit zo populair! We zitten immers veel thuis en willen daar dan ook optimaal van genieten. Liever niet al je spaargeld in één klap kwijt zijn? Dan kun je via een verbouwingshypotheek je huidige hypotheek verhogen voor een verbouwing! Benieuwd hoe?

Verbouwen in coronatijd?

Juist nu we veel thuisblijven, is onze thuisomgeving een stuk belangrijker geworden. Meer tijd om te koken? Neem die keuken waar je altijd al van droomde. Gaat die verre reis voorlopig niet door? Plaats die dakkapel, zodat je eindelijk die extra kamer op zolder kan creëren. In coronatijd kun je wellicht ook makkelijker een verbouwing organiseren: door meer thuis te zijn, kun makkelijker zaken regelen. Denk aan bouwvergunningen, afspraken maken met aannemers en goed het overzicht op de verbouwing houden.

Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen voor verbouwing?

Helemaal in deze tijd is het hebben van een buffer verstandig en willen we dus liever niet ons spaargeld uitgeven aan een verbouwing. Uitkomst: je huidige hypotheek verhogen via een verbouwingshypotheek! Dat werkt als volgt:

  • Neem allereerst contact op met Academica. Onze adviseurs bekijken alle opties die je hebt en berekenen wat voor jouw de gunstigste constructie is. Bij een verbouwingshypotheek gebruik je de overwaarde van je huis door jouw huidige hypotheeksom te verhogen. Hiervoor ga je een extra hypotheek aan voor verbouwing.
  • Academica verzorgt alle communicatie en papierwerk met de bank. Alle aangeleverde stukken worden ingediend bij de geldverstrekker die deze beoordeelt.
  • Heb je akkoord gekregen? Dan wordt er een bouwdepot geopend. Dit is een rekening waarop het geld voor jouw verbouwing gereserveerd staat. Door middel van het inzenden van verbouwingsfacturen, kun je hier onttrekkingen uit doen.

Voorbeeld hypotheek verhogen voor verbouwing

In de meeste gevallen is een taxatie van de woning nodig om een verbouwingshypotheek af te sluiten. Hoe werkt dat? Stel: je huis is, voordat de verbouwing plaatsvindt, 250.000 euro waard. Je openstaande hypotheekschuld is 150.000 euro, waardoor je 100.000 euro overwaarde hebt (voor verbouwing). Aangezien je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen, mag je als je aan de voorwaarden van de geldverstrekker voldoet jouw huidige hypotheek verhogen naar 250.000 euro. Door het ophogen van je hypotheek komt er 100.000 euro vrij voor de verbouwing!

Meerwaarde huis door verbouwing = verdere ophoging hypotheek

Maar wacht! De verbouwing zelf voegt ook nog extra waarde aan je woning toe. Hierdoor kun je waarschijnlijk meer lenen en wordt de schuld ten opzichte van de marktwaarde van de woning gunstiger en dit leidt wellicht tot een lagere hypotheekrente! De taxateur maakt voor de verbouwing een schatting van meerwaarde gebaseerd op je verbouwingsplannen. Gemiddeld voegt een verbouwing ongeveer 60% van de verbouwingskosten als waarde aan je huis toe. Investeer je bijvoorbeeld 50.000 euro in jouw woning, dan wordt je huis gemiddeld 30.000 euro meer waard. In het bovenstaande voorbeeld wordt de nieuwe woningwaarde 280.000 euro en zou je dus maximaal 130.000 euro mogen lenen voor de verbouwing.

Kom ik in aanmerking voor een verbouwingshypotheek?

Benieuwd of jij je hypotheek kan verhogen voor een verbouwing? Bel ons op 078 648 14 80, dan checken wij meteen welke opties je hebt en hoeveel je zou kunnen lenen. Of vul je gegevens hieronder in. Het eerste gesprek met onze adviseur is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!