buxushagen in vorm

Hypotheek vergelijken 2017: waar op letten?


13.247 keer gelezen

Wist je dat er wel 40 verschillende hypotheekaanbieders op de markt zijn, met nog véél meer verschillende hypotheekproducten? Dat voelt al snel als zoeken naar een speld in een hooiberg! Lees daarom in 3 minuten hoe je jouw hypotheek in 2017 goed kunt vergelijken.

Twee belangrijke zaken bij het vergelijken van je hypotheek
 

1. De laagste hypotheekrente

Voor veel kopers is het vergelijken van de hypotheekrente het allerbelangrijkste. Dit zie je immers maandelijks terug in je portemonnee! De rente hangt af van het hypotheekproduct (bijvoorbeeld lineair), de rentevaste periode en tot slot de risicoklasse. Hiervoor kijkt de bank naar de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde. Leen je 70% van de totale woningwaarde? Dan valt jouw hypotheek in een lagere risicoklasse dan wanneer je 90% leent. De rekenmethoden kunnen per aanbieder verschillen.

2. Hypotheekvoorwaarden

Naast een scherpe rente zijn ook de hypotheekvoorwaarden belangrijk om te vergelijken. Denk aan een lagere rente betalen door (tussentijds extra) aflossen, verhuisregelingen of de consequenties van het oversluiten van de hypotheek naar een andere bank. Ook hierbij geldt: per aanbieder kunnen de voorwaarden flink verschillen!  

Waar begin ik met vergelijken?

Dat hangt sterk af van de rentevaste periode die je kiest:

Hypotheek vergelijken 10 jaar vast

Bij het vergelijken van je hypotheek bij 10 jaar vast staat een superlaag en scherp rentetarief waarschijnlijk op 1. Omdat je wat minder lang vast zit aan je hypotheekrente, wegen de overige voorwaarden wellicht wat minder zwaar. De kans dat je in de tussentijd wil oversluiten, is kleiner dan bij een rentevaste periode van 20 of 30 jaar.

Hypotheek vergelijken 20 jaar vast

20 jaar vast biedt als voordeel dat jij een scherpe rente kunt krijgen, en hier lang van kan profiteren. Focus je bij het vergelijken van je hypotheek dus op het tarief én de voorwaarden. Is er sprake van automatische rentedaling bij (tussentijds extra) aflossen? En kun je de hypotheek meeverhuizen, als je dat wilt?  

Hypotheek vergelijken 30 jaar vast

Kies je voor 30 jaar vast, dan zijn de rentetarieven iets hoger. Daar tegenover staat wel meer zekerheid: je kunt lang profiteren van de hypotheekrente die je vastzet. Belangrijk is wel om de hypotheekvoorwaarden zwaar mee te laten wegen bij het vergelijken van je hypotheek. Niemand kan 30 jaar vooruit kijken. De hypotheek die je nu kiest moet met jou meegroeien.   

Álle hypotheken vergelijken? Alleen met onafhankelijk advies!

Alle hypotheken vergelijken lukt niet als je voor advies naar jouw eigen bank gaat: je krijgt alleen de hypotheekproducten van jouw bank te zien. Bovendien zijn banken vaak gespecialiseerd in één rentevaste periode. Bank A is voordelig bij 10 jaar, bank B stunt met de 20-jaars tarieven. Dan zelf maar alle banken afgaan? Dat is gelukkig niet nodig. Dé manier om echt zeker te zijn van de beste voorwaarden én de laagste rente? Onafhankelijk hypotheekadvies!

Onafhankelijk advies? Neem contact op!

Academica biedt onafhankelijk advies. We werken met een supersysteem waarin álle producten en hypotheekrentes staan. Bel 078 648 14 18, of laat je gegevens achter en we gaan voor je aan de slag.

Heb je een vraag? Bel ons!