Horloge en pen

Hypotheek oversluiten in 2017: wanneer is de deadline?


4.598 keer gelezen

Je hypotheek oversluiten tegen een lagere rente. Loop jij heel 2017 stiekem al rond met deze gedachte? Dan is het nu tijd om de knoop door te hakken! De deadline voor het oversluiten van je hypotheek nadert. Lees hier waarom actie nemen nu vereist is!

Hypotheek oversluiten in 2017? 2 redenen om het te doen!

Het is voor de meeste huizenbezitters erg voordelig om in 2017 nog je hypotheek over te sluiten. Hieronder twee grootste redenen om niet te wachten tot 2018. 

1. Hypotheek oversluiten in 2017 is geld terug krijgen in 2018

Kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn meestal aftrekbaar. Dit blijft zo in 2018, maar: als je in 2017 jouw hypotheek oversluit, zijn de kosten aftrekbaar in 2017 en vind de teruggave rond de zomer van 2018 plaats.   

2. Lagere rente in 2017?

2017 was het jaar van de extreem lage hypotheekrentes. Ga jij hier nog van profiteren of niet? Zeker wanneer je nog een hoge hypotheekrente hebt van een paar jaar geleden, is het slim om je hypotheek over te sluiten nu de rentes nog laag zijn. Het is moeilijk te voorspellen wat de hypotheekrentes in 2018 gaan doen. 

Wanneer is de deadline voor het oversluiten in 2017

Eind november is de uiterlijke datum voor het oversluiten van je hypotheek in 2017. Dat heeft 2 redenen: 

1. Verwerkingstijd bij de banken loopt op

Doorgaans hebben banken en hypotheekverstrekkers het in het laatste kwartaal van het jaar extra druk. Dit heeft vooral te maken met nieuwe hypotheekregels die op 1 januari ingaan. De ‘wachttijd’ loopt dus nóg verder op in de laatste weken van het jaar! Een hypotheek binnen een week? Hou er rekening mee dat het in de laatste 2 maanden van het jaar bij sommige aanbieders wel  aanzienlijk langer kan duren. 

2. Passeren hypotheek bij notaris kost tijd

Iedereen die een hypotheek af- of oversluit, moet deze laten passeren bij de notaris. Door het ondertekenen van de hypotheekakte, geef je opnieuw akkoord dat jouw huis het onderpand is voor bank. De hypotheekakte wordt daarna door de notaris toegevoegd aan het hypothekenregister van het Kadaster. Wanneer er meer hypotheekaanvragen zijn bij de bank, nemen de wachttijden bij notarissen ook toe! 

Hak nĂș die knoop door, bel ons!

Veel tijd is er niet meer. Gelukkig is een afspraak met Academica zo gemaakt, vaak kan de adviseur jou dezelfde dag nog bezoeken! Wij helpen je graag bij het oversluiten van je hypotheek. Bel 078 648 14 18 of vul het contactformulier in.

Heb je een vraag? Bel ons!