Horloge en pen

Hypotheek nog oversluiten in 2021: wanneer is de deadline?


17.091 keer gelezen

Je hypotheek oversluiten tegen een lagere rente. Loop jij in 2021 al langer rond met deze gedachte? Dan is het nu tijd om de knoop door te hakken! De deadline voor het oversluiten van je hypotheek in 2021 nadert. Lees hier waarom actie nemen nu vereist is!

Hypotheek oversluiten in 2021? 2 redenen om het te doen!

Het is voor de meeste huizenbezitters erg voordelig om in 2021 nog je hypotheek over te sluiten. Hieronder twee belangrijkste redenen om niet te wachten tot volgend jaar. 

1. Hypotheek oversluiten in 2021 = geld terug krijgen in 2022

Kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn meestal aftrekbaar. Dit blijft volgend jaar ook zo, maar: als je in 2021 jouw hypotheek oversluit, zijn de kosten aftrekbaar in 2022 en vindt de teruggave rond de zomer van 2022 plaats. Dat scheelt weer een jaar wachten!

2. Lagere rente in 2021?

2021 was het jaar van historisch lage hypotheekrentes. De rentes zijn inmiddels aan het stijgen. Ga jij dit jaar nog van de lage rentestanden profiteren? Het is slim om je hypotheek over te sluiten nu de rentes nog laag zijn. Zeker wanneer je nog een hoge hypotheekrente van een paar jaar geleden hebt. Het is moeilijk te voorspellen wat de hypotheekrentes in 2022 precies gaan doen, maar experts geven aan dat de hypotheekrentes nog wel verder zullen gaan stijgen. 

Wanneer is de deadline voor het oversluiten in 2021?

Wil jij je hypotheek nog in 2021 oversluiten? Dan moet je aanvraag uiterlijk begin december ingediend zijn. Dit heeft 2 redenen: 

1. Verwerkingstijd bij de banken loopt op

Doorgaans hebben banken en geldverstrekkers het aan het einde van het jaar extra druk. Hou er rekening mee dat dit bij sommige aanbieders dan aanzienlijk langer kan duren. Tip: neem direct contact op met Academica. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs zoeken samen met je naar de voor jou meest passende geldverstrekker. Uiteraard zorgen wij ervoor dat jouw hypotheek met het door jouw gekoze rentetarief nog voor het eind van het jaar geregeld is.

2. Passeren hypotheek bij notaris kost tijd

Iedereen die een hypotheek af- of oversluit, moet deze laten passeren bij de notaris. Door het ondertekenen van de hypotheekakte, geef je opnieuw akkoord dat jouw huis het onderpand is voor de bank. De hypotheekakte wordt daarna door de notaris toegevoegd aan het hypothekenregister van het Kadaster. We zien vaak dat ook notarissen het aan het einde van het jaar drukker hebben. Dien jij jouw aanvraag tijdig in? Wij zorgen ervoor dat je hypotheek op tijd kan passeren.

Hak nĂș die knoop door, bel ons!

Wil je in 2021 nog je hypotheek oversluiten, wacht dan niet te lang meer! Bel één van onze adviseurs op 078 648 14 80 of laat je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!