Hypotheek na overlijden partner: wat nu doen en wat later?


20.746 keer gelezen

Het is een situatie waar je liever niet aan denkt, maar mocht jij of je partner overlijden, dan heeft dit gevolgen voor jullie hypotheek. Welke regelingen voor je hypotheek kan je nu al treffen en wat kan je na het overlijden van je partner het beste doen? 

Regelingen hypotheek vóór overlijden

Zorg ervoor dat je zaken rond je hypotheek, na het overlijden van je partner, op voorhand goed geregeld hebt. Dat doe je door je te laten adviseren over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Maar ook een voordelige hypotheekrente voor lange tijd vastzetten is verstandig om onverwacht hoge maandlasten te voorkomen.  

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Komt jouw partner te overlijden, dan volgt een uitkering. Met dit bedrag kun je bijvoorbeeld de hypotheek aflossen, waardoor jouw maandlasten dalen. 

Heb je geen overlijdensrisicoverzekering?

Dan kun je zo’n verzekering afsluiten tot en met 73-jarige leeftijd. De dekking loopt maximaal door tot 85-jarige leeftijd. 

Kies nu een lagere rente, daar profiteer je ook later van

De hypotheekrentes zijn nu erg laag. Zet je nu een lage rente voor langere periode vast? Dan kun je lang profiteren van lage maandlasten! Als je partner overleden is, dan is het wel geruststellend dat jij of jouw achterblijvende partner de maandlasten kan blijven dragen. 

3x regelingen hypotheek na overlijden partner

AIs je partner overleden is, kun je de hypotheek dan nog wel alleen opbrengen? Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden:

  1. Valt je hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie en raak je door het overlijden van je partner in financiële problemen? Dan kan de NHG er wellicht voor zorgen dat je in je huis kunt blijven wonen, of dat de eventuele restschuld bij verkoop kwijtgescholden wordt.
  2. Heb je een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan kun je de uitkering gebruiken voor het aflossen van de hypotheek, zodat je maandlasten omlaag gaan of kun je deze gebruiken als aanvulling op je inkomen. 
  3. Bij veelgeldverstrekkers kun je na overlijden de hypotheek vervroegd aflossen zonder boeterente. Hierdoor kan je meestal tegen lage kosten overstappen naar een andere bank en dan zullen de maandlasten waarschijnlijk flink dalen.

Advies over je hypotheek nu en later? Neem contact op!

Als je een hypotheek hebt, kun je vaak nu al je maandlasten verlagen. De rentes zijn erg laag. Welke vragen je ook hebt, omtrent je hypotheek na overlijden of iets anders, wij beantwoorden ze graag. Bel ons voor een gratis eerste gesprek op 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!