verkeersbord steile helling

Hypotheek met woekerrente? Let op!


14.692 keer gelezen

Los jij  af op jouw hypotheek? Of is jouw woning de afgelopen jaren meer waard geworden? In beide gevallen heb je vaak recht op een lagere hypotheekrente! Dit komt door de zogenaamde risico-opslag. Grootbanken houden deze belangrijke informatie willens en wetens achter voor hun eigen klanten. Geldt dat ook voor jou?

Wat is risico-opslag hypotheek?

Heb je een hypotheek, dan betaal je hierover een percentage aan hypotheekrente. Niet alleen jouw rentevaste periode is bepalend voor je hypotheekrente, maar ook de zogenaamde risicoklasse. Om deze risicoklasse te bepalen, kijkt de bank naar de verhouding tussen het totale hypotheekbedrag en de waarde van je huis. Is de waarde van jouw huis hoger dan het bedrag dat je leent? Dan is het risico voor de bank kleiner. Dit betekent dan ook dat jouw risico-opslag lager kan zijn. En daarbij hoort vaak ook een lagere hypotheekrente. Dit geldt overigens niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie.

Risico-opslag hypotheek daalt vanzelf, jouw rente niet!

Is jouw hypotheek afgesloten met een risico-opslag, dan kan deze opslag na verloop van tijd vervallen. Je lost immers af: de schuld bij de bank wordt kleiner. Bovendien stijgen de huizenprijzen de laatste tijd. Het risico voor de bank wordt dus aan twee kanten kleiner. Toch blijkt dat van de 38 hypotheekaanbieders, slechts 12 aanbieders de risico-opslag automatisch aanpassen (Consumentenbond, augustus 2017). Bij een ruime meerderheid van de hypotheekaanbieders betaal je  wellicht onterecht een te hoge rente!

Woekerrente hypotheek 2017 nieuw dossier?

Er wordt zelfs gesproken van een nieuw woekerrentedossier. Doordat de risico-opslag bij veel hypotheekaanbieders jarenlang niet is verlaagd, betaalt een groot deel van de huizenbezitters te  veel rente voor hun hypotheek. Dit terwijl zij denken veilig en vertrouwd bij hun eigen bank te zitten. In veel gevallen gaat het om duizenden euro’s! Hoe zit het met jouw hypotheekrente?

Heb jij recht op een lagere rente? Laat het gratis checken!

Bel nu naar Academica: 078 648 14 18. Wij controleren nu jouw hypotheek en bijbehorende rente. Hieronder je gegevens achterlaten kan ook. We nemen op werkdagen binnen 4 uur contact met je op!

Heb je een vraag? Bel ons!