handen laten elkaar los

Hypotheek bij overlijden: zo regel je alles goed voor je partner of nabestaanden


12.057 keer gelezen

Je staat er niet dagelijks bij stil, maar jij of je partner kan plots komen te overlijden. Er breken dan emotionele en onzekere tijden aan. Wat gebeurt er met de koopwoning en hoe zit het met je hypotheek bij overlijden? Academica staat je bij met goed onafhankelijk hypotheekadvies.

Wat gebeurt en met een hypotheek na overlijden?

Na het overlijden van de huiseigenaar, loopt de hypotheek alsnog door. De erfgenamen nemen de hypotheekschuld en bijbehorende rente over. Ook zijn zij verplicht om de maandelijkse hypotheeklast te betalen. We spreken hierbij meestal van de echtgenoot/echtgenote of geregistreerde partner van de overledene. Als die er niet is, dan volgen de kinderen of andere erfgenamen. De woning kan aangehouden of verkocht worden. In alle gevallen wil je natuurlijk dat de nabestaanden met zo min mogelijk zorgen achter blijven. Maar hoe regel je dat?

Hypotheek na overlijden: wat kan je vooraf regelen?

Wil je dat de maandlast na overlijden nog draagbaar blijft? Zodat jij of je partner (met kinderen) bijvoorbeeld nog in het huis kan blijven wonen? In het geval van overlijden wil je dat alles omtrent je hypotheek goed geregeld is voor je nabestaanden. Het is slim om zaken vooraf goed geregeld te hebben. Hoe? Wij zetten een aantal opties op een rij.

1. Aflossingsvrije hypotheek = lage maandlast na overlijden

Het kan een optie zijn om je hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken. Bij deze hypotheekvorm hoef je namelijk tussentijds niet af te lossen, waardoor je maandlast laag is. Zet je de hypotheekrente lang vast tegen een lage rente? Dan heb je lang zekerheid, en weet je dat de achterblijvende partner na overlijden de maandlast met een lager inkomen kan blijven betalen. Academica kijkt graag mee en helpt je aan de best mogelijke optie in jouw persoonlijke situatie. Zo weet je dat alles goed geregeld is voor je hypotheek na overlijden.

2. Ga voor financiële zekerheid

Als je komt te overlijden, wil je niet dat je nabestaanden met een restschuld achterblijven. Daarom kan je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Er wordt bij overlijden dan een gegarandeerd bedrag uitgekeerd aan je partner of nabestaanden waarmee de hypotheek (deels) afgelost wordt. Ben je alleenstaand? Ook dan heb je te maken met nabestaanden en is het aan te raden om een overlijdensrisicoverzekering te overwegen.

3. Boetevrij aflossen hypotheek na overlijden

Heb je er alles aan gedaan om je hypotheek zo goed mogelijk te regelen, maar blijkt na overlijden dat deze toch nog voordeliger kan voor jouw nabestaanden? Dan hebben nabestaanden nog een mogelijkheid: banken geven hen vaak de optie om kosteloos de hypotheekrente aan te passen nadat jij bent overleden. Het is verstandig om hierbij onafhankelijk advies te krijgen van een hypotheekexpert.

Hypotheek goed regelen voor nabestaanden? Bel Academica!

Wil jij ervoor zorgen dat je hypotheek goed geregeld is bij overlijden? Academica kijkt graag met je mee, zodat je nabestaanden zonder zorgen achter kunnen blijven. Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens in.

Heb je een vraag? Bel ons!