vijf vingers hand

Huis laten verkopen door makelaar? 5 aandachtspunten!


20.259 keer gelezen

Op zoek naar een goede makelaar om jouw huis te verkopen? Waar moet je dan op letten om tot het beste verkoopresultaat te komen? Wij geven je 5 aandachtspunten!

1. Laat je niet op kosten jagen door makelaar

Verkoopmakelaars zijn vrij in de vergoeding die zij aan je vragen voor hun diensten. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen. Een gemiddelde makelaar rekent al snel 1,5% exclusief 21% BTW. Bij een woning van € 300.000,- heb je het dan over een bedrag van € 5.445,- inclusief BTW. Toch komt het vaak voor dat er geadverteerd wordt met een laag totaal tarief. Let dan wel goed op de addertjes onder het gras! Vaak gaat deze lage vergoeding gepaard met een bonusvergoeding indien de woning meer opbrengt dan “verwacht” werd. Hierdoor kan de rekening alsnog erg hoog uitvallen. Tip: ga het gesprek aan met meerdere verkoopmakelaars en vraag vrijblijvende offertes op. Zo kan je voorkomen dat de kosten de spuigaten uitlopen.

2. Let op het aantal bezichtigingen dat gepland wordt

Sommige verkoopmakelaars plannen maar een beperkt aantal bezichtigingen in. Zo worden er soms maar 5 kijkers uitgenodigd, omdat daar toch wel een koper tussen zal zitten. Lekker snel geregeld voor de makelaar, maar mogelijk nadelig voor jou. Zo mogen er in dit geval maar maximaal 5 biedingen worden gedaan, terwijl dit er veel meer hadden kunnen zijn. En zo loop jij misschien een hoger bod mis. Laat je makelaar daarom altijd zoveel mogelijk bezichtigingen inplannen.

3. Laat je huis schitteren op Funda

Funda is onmisbaar voor woningzoekers op dit moment. Raar maar waar: sommige verkoopmakelaars kiezen er alsnog voor om je woning niet op Funda, maar alleen op hun eigen website te tonen. De kans is ook hier groot dat dit ten koste gaat van je verkoopresultaat. Want ook hier geldt vaak: het bereik onder kopers bepaalt hoeveel biedingen je krijgt. Laat je woning daarom altijd op Funda zetten.

4. Flexibel biedingsproces voor beter verkoopresultaat

Tegenwoordig is het meer regel dan uitzondering dat iedereen die een woning bezichtigd heeft, één bod mag doen. Er is dan geen sprake van een onderhandelingsproces waarbij het bod tijdens het proces bijgesteld kan worden. Ook niet als mensen meer willen betalen dan ze in eerste instantie hadden geboden om alsnog het huis te bemachtigen. Hierdoor kan de verkoop van je huis uiteindelijk minder opleveren dan dat het had kunnen zijn. Wees dus, als het kan, zo flexibel mogelijk in het onderhandelingsproces.

5. Frisse wind, of diepgewortelde makelaar?

Een gevestigde verkoopmakelaar, of een nieuwkomer: waar ga je voor? Een gevestigde makelaar hangt op zijn netwerk en resultaten uit het verleden. Een nieuwkomer moet zich daarentegen vaak nog in de markt vechten. Dit gebeurt vaak met een lagere kostprijs en meer persoonlijke aandacht om tot het beste verkoopresultaat te komen. Houd dit goed in de gaten wanneer je een verkoopmakelaar inschakelt.

Huis in de verkoop? Bereid je voor op wat erna komt!

Het verkopen van je woning is een spannende periode. Maar je gaat natuurlijk ook ergens anders wonen. Ook spannend! Ga je voor een nieuwe koopwoning? Start dan zo vroeg mogelijk met de voorbereidingen. Wat is jouw nieuwe budget en wat zijn de mogelijkheden? Hoeveel mag je maximaal lenen? Laat dat alvast inventariseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur, voordat je in gesprek gaat met de verkoopmakelaar.

Gratis inventarisatie voor je nieuwe hypotheek

Bel 078 648 14 18 voor een gratis gesprek met één van onze onafhankelijke adviseurs, of laat je gegevens hieronder achter. Wij vergelijken de laagste rentes en alle aanbieders in de markt. Zo weet je zeker dat je de beste én voordeligste hypotheek krijgt.

Heb je een vraag? Bel ons!