Tafel met portemonnee

Huis kopen zonder vast contract?


15.604 keer gelezen

Niet getreurd als je nog geen vast contract hebt gekregen van je werkgever. Je kunt nog steeds een huis kopen! Wat je dan nodig hebt, is een intentieverklaring. Wat is dat en hoe krijg je zo’n verklaring? En wat als je werkgever niet meewerkt? Ook dan is een hypotheek nog steeds mogelijk.

Werkgeversverklaring is altijd noodzakelijk

Iedereen heeft een werkgeversverklaring nodig voor het afsluiten van een hypotheek, ongeacht de duur van je arbeidscontract. In dit document staat jouw inkomstensituatie uitgelegd. En dat is precies wat de geldverstrekker wil weten. Zo kan hij bepalen of je de hypotheeklasten kunt dragen. Onthoud dus: als werknemer heb je altijd een werkgeversverklaring nodig.

Geen vast contract

Heb je een tijdelijk contract, dan is dat geen probleem. Je hebt in dit geval een intentieverklaring nodig. Deze verklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. Je werkgever stelt in dit document dat hij je contract voor bepaalde tijd bij gelijkblijvend functioneren omzet naar een vast contract.

Waarom een intentieverklaring?

De intentieverklaring geeft de geldverstrekker extra zekerheid dat je ook de komende jaren je huidige inkomen behoudt. Soms staat er nog in de verklaring van je werkgever dat het omzetten van het contract onder voorbehoud is van ‘bedrijfsomstandigheden’. Dit doet voor de bankr niets af aan de verklaring. De intentieverklaring is geen bindend document. Je werkgever hoeft zich hier niet aan te houden. Het geeft jou dus geen zekerheid op een vast contract. De intentieverklaring geldt alleen als indicatie dat je kan blijven bij je werkgever.

Hoe krijg je een intentieverklaring?

Een werkgeversverklaring met intentieverklaring vraag je aan bij je leidinggevende. Leg uit dat je een huis wil kopen en je deze verklaring nodig hebt. Grotere bedrijven hebben vaak een standaard werkgeversverklaring. Heeft jouw werkgever deze niet, vraag dan je hypotheekadviseur om een formulier dat je werkgever eenvoudig kan invullen.

Waar let je op?

Eén persoon vult de werkgeversklaring in en ondertekent deze. Controleer altijd of de informatie in de verklaring klopt, waaronder het KvK-nummer van je werkgever en de begin- en einddatum van je arbeidscontract. De informatie over je salaris moet bovendien gelijk zijn aan je meest recente loonstrook. Klopt er informatie niet, dan duurt het langer voordat je hypotheek rond is.

Geen intentieverklaring: wat nu?

Het kan zijn dat je werkgever niet wil meewerken. Dat is vervelend als je droomhuis staat te wachten! Vraag je werkgever duidelijk naar de redenen. Vergeet niet uit te leggen dat een intentieverklaring niet automatisch een vast contract betekent. Wil je werkgever ook na je uitleg geen werkgeversverklaring met intentieverklaring afgeven? Academica bekijkt graag voor je of het mogelijk is om als flexwerker te worden aangemerkt. In dat geval kijkt de geldverstrekker naar je inkomen over de laatste 3 jaar. Op deze manier is het vaak toch mogelijk om een hypotheek af te sluiten!

Hypotheek zonder vast contract? Neem contact op!

Bel 078 648 14 18 voor een afspraak met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Of laat hieronder je gegevens achter. We kijken direct naar de mogelijkheden en helpen je bij het afsluiten van een hypotheek. Of je nu wel of geen vast contract hebt ;).

Heb je een vraag? Bel ons!