Een warmtepomp die buiten geïnstalleerd is

Geluid warmtepomp: regelgeving, oorzaken en tips om lawaai en geluidsoverlast te voorkomen!


10.146 keer gelezen

Ga jij je huis verduurzamen met een warmtepomp? Bekijk dan eerst even de nieuwe geluidsregels die in 2021 gelden. Waar komt het geluid vandaan en hoe kan jij het geluid van je warmtepomp dempen? Wij leggen het uit!

Regelgeving geluid warmtepomp 2021

Sinds april 2021 zijn de regels voor het maximale geluid van warmtepompen met een buitenunit aangescherpt. De buitenunit van een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Het geluid van dit apparaat mag op de erfgrens (de in het Kadaster vastgelegde grens tussen jou en de buren) maximaal 40 dB in de nacht en 45 dB overdag zijn. Heb je een warmtepomp vóór 2021 laten installeren? Dan kan deze tot wel 70 dB aan geluid maken! Dat is te vergelijken met het geluid in een rijdende auto of stofzuiger. Maar waar komt dit geluid vandaan?

Wat veroorzaakt het geluid van een warmtepomp?

Het geluid komt vaak uit de buitenunit van je luchtwarmtepomp. Net als bij een ventilator, hoor je het verplaatsen van lucht. Daarnaast zorgt de compressor ook voor het geluid vanuit je warmtepomp. Vriest het? Dan maakt je warmtepomp vaak nog meer geluid. De warmtepomp moet dan namelijk meer vermogen gebruiken om je huis prettig warm te houden.

Lawaai warmtepomp dempen: handige tips!

Als je warmtepomp te veel geluid maakt, kan je deze verder van de erfgrens afzetten. Het geluid en eventuele overlast zal snel afnemen. Ook kan je het geluid van je warmtepomp verminderen door een bepaalde soort warmtepomp te kiezen óf je warmtepomp op de juiste plek te zetten.

Kies een warmtepomp die…

  • onder je huis is geïnstalleerd. Zo hoor je hem ook weer minder goed!
  • een groter vermogen heeft dan eigenlijk voor je huis nodig is. Zo hoeft de pomp nooit op maximaal vermogen te draaien.
  • een buffervat heeft. Door warmte op te slaan, schakelt je warmtepomp niet tussen de uitstand en vol vermogen.
  • een nachtstand heeft. Zo draait je warmtepomp in de nacht niet op volle toeren en maakt hij minder geluid.
  • een geluidsisolerende omkasting om de buitenunit heeft.
  • trillerdempers heeft om het geluid van je warmtepomp te dempen.

Plaats je warmtepomp…

  • niet direct aan de erfscheiding, schutting of onder een slaapkamerraam.
  • aan een stevige vloer of wand.
  • bij voorkeur vrijstaand en op een stevige ondergrond voor zo min mogelijk geluid.
  • in de richting van planten. Het groen zorgt voor een dempende werking.
  • niet in de richting van een muur. Dit veroorzaakt geluidsweerkaatsing.
  • zo ver mogelijk van je eigen huis en dat van de buren vandaan. Let wel: hoe verder van je eigen huis, hoe lager het rendement kan worden door de langere afstand van de leidingen.

Twijfel je wat voor jou de beste optie is? Vraag advies aan een ervaren installateur om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn. Ook fijn: in 2021 kun je subsidie voor een warmtepomp krijgen.

Stille warmtepomp gekozen? Advies financiering inwinnen!

Warmtepomp installeren? Dat kost een hoop geld. Gelukkig hoef je daar niet heel je rekening voor leeg te trekken. Er zijn genoeg mogelijkheden om de verduurzaming van jouw huis via jouw hypotheek te financieren. Onze adviseurs van Academica weten hoe! 078 648 14 80 of vul het contactformulier in. Wij geven je onafhankelijk advies.

Heb je een vraag? Bel ons!