Persoon aan het typen

Funda betekenis: onder bod, vrij op naam en verkocht onder voorbehoud.


104.437 keer gelezen

Wedden? Je hebt deze begrippen vast al eens een keer op Funda gezien: Onder bod, Verkocht onder voorbehoud en Vrij op naam. Maar wat betekenen ze precies? Lees snel waar jij als koper rekening mee kan houden als je deze woorden tegenkomt!

1. Wat betekent onder bod?

Staat een huis dat jij op het oog hebt ‘te koop onder bod’? Dan heb je een klein beetje geluk nodig. Onder bod betekent dat er een serieuze gegadigde is voor het huis. Iemand heeft een bod gedaan op de woning en een tegenvoorstel gekregen van de verkoper.  

Kan je huis onder bod kopen?

Een huis te koop onder bod mag je nog bezichtigen. Je kan zelfs een eigen bod uitbrengen op de woning. Doe jij een veel hoger bod? Dan is het aan de verkoper om de onderhandelingen te stoppen met degene die jou voor was. Pas wanneer beide partijen de koopakte hebben getekend, kan er niemand meer tussenkomen. Toch komt dit maar weinig voor. De koper en verkoper zijn vaak mondeling al rond. Bovendien is bieden boven de vraagprijs niet zonder risico. 

2. Wat betekent verkocht onder voorbehoud op Funda?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat het huis in principe is verkocht. Beide partijen hebben het koopcontract getekend.

Kan je nog bieden op een huis verkocht onder voorbehoud?

Interesse tonen kan, maar bieden op een huis verkocht onder voorbehoud, dat kan helaas niet meer. Dit is pas mogelijk als het huis weer te koop gezet wordt. En die kans is klein.  De koper heeft nog wel 3 dagen wettelijke bedenktijd. Als er ontbindende voorwaarden (voorbehoud van financiering of voorbehoud van bouwtechnische keuring) zijn opgenomen in het koopcontract, dan kan ook nog van de aankoop worden afgestapt.

icon

Tip: bereken je maximale hypotheek, voordat je een huis gaat bezichtigen!

3. Wat betekent vrij op naam (v.o.n.) op Funda?

Zie jij achter de verkoopprijs van een huis de afkorting v.o.n. staan? Goed nieuws! Vrij op naam betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. Dit zijn de zogenaamde ‘Kosten koper' (een percentage van de totale verkoopprijs).

Vrij op naam = vrij om te kopen

Wanneer een huis vrij op naam te koop staat, gaat het om een nieuwbouwwoning. BTW, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten of notariskosten voor de levering van de woning hoef je bij nieuwbouw als koper niet te betalen. Vrij op naam kopen kan dus erg voordelig zijn!

Huis gespot op Funda? Bel Academica!

Wil jij zo snel mogelijk weten hoe hoog de hypotheek is die jij kan krijgen? Een belletje naar 078 648 14 80 of je gegevens achterlaten is genoeg. Onze adviseurs staan klaar om jou te helpen. Dezelfde dag nog als je wilt!  

Heb je een vraag? Bel ons!