Briefgeld euro's

Extra hypotheek voor verbouwing, verduurzamen of..? 2 opties!


19.821 keer gelezen

Stel: je wilt een tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing, een luxe keuken of een schenking aan je kind. Of je besluit je woning te verduurzamen. Kun je dan zomaar naar de bank stappen voor een extra hypotheek? En welke voor- en nadelen heeft dit? Wij leggen het uit!

Optie 1: extra hypotheek afsluiten (hypotheek verhogen)

Een extra hypotheek sluit je af op het huis waar jouw huidige hypotheek op is afgesloten. Belangrijk: er moet sprake zijn van overwaarde. Deze overwaarde kun je, als je aan de voorwaarden voldoet, opnemen in een tweede hypotheek. Vaak doen mensen dit voor een verbouwing (om te verduurzamen), of schenking aan hun kinderen. Hiermee verhoog je dus je hypotheek.

Aandachtspunt extra hypotheek

Met het verhogen van je hypotheek wordt het risico voor de bank groter. Niet elke bank gaat hiermee akkoord. In het verleden kon je dan bij een andere bank een tweede hypotheek afsluiten. Maar dat kan tegenwoordig alleen nog tegen uitzonderlijke voorwaarden. Soms is het daarom voordeliger om de hele hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker en de hypotheekverhoging daar direct in mee te nemen. Vraag hiervoor advies aan een onafhankelijk hypotheekadviseur die álle banken en voorwaarden met elkaar vergelijkt!

Optie 2: persoonlijke lening afsluiten

Je kunt er ook voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. Bij een persoonlijke lening staan net als bij een hypotheek de looptijd en de maandelijkse aflossing vast. Er is aan het einde van de looptijd dus geen restschuld. Vaak is een persoonlijke lening voordeliger wanneer het om een relatief laag bedrag met een korte looptijd gaat. Het afsluiten is namelijk makkelijker en voordeliger dan bij een (tweede) hypotheek. Als je de lening afsluit voor de verbouwing van jouw huis én minimaal annuïtair aflost, dan kan de rente net als bij een hypotheek fiscaal aftrekbaar zijn.

Extra hypotheek of persoonlijke lening kiezen?


Voor- en nadelen extra hypotheek

+ De hypotheekrentes zijn nu nog laag
+ Je hebt vaak een lange periode om je tweede (extra) hypotheek af te lossen, hierdoor zijn de maandlasten laag
- Het afsluiten is relatief duur: je betaalt bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten

Voor- en nadelen persoonlijke lening

+ De kosten voor het afsluiten zijn lager dan bij een tweede hypotheek
- De rente voor deze lening is hoger dan de actuele hypotheekrente
- Je moet de lening in een kortere periode terugbetalen dan een hypotheek

Meer mogelijk dan je denkt, maar vraag advies!

Ga je voor een tweede hypotheek of het afsluiten van een persoonlijke lening? Die keuze hoef je gelukkig niet alleen te maken! Laat vooraf berekenen wat de mogelijkheden zijn. En, nog belangrijker: welke financiële gevolgen dit voor jou heeft. Met goed advies is er meer mogelijk dan je denkt!

Opties weten? Laat het ons berekenen!

Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Samen kijken we wat in jouw geval het voordeligst is. Ook helpen we je bij het afsluiten van je extra hypotheek (als je dat wilt!). Zo kun jij binnen no-time beginnen aan verbouwen of verduurzamen van je huis.  

Heb je een vraag? Bel ons!