Energie besparen: de grootste energieverbruikers in huis


7.606 keer gelezen

Dit jaar krijgen veel huishoudens te maken met een energierekening die fors omhoog gaat. Aan de stijgende energieprijzen kan je helaas niets doen. Maar je kan wel wat doen aan je energieverbruik. Benieuwd welke apparaten de meeste energie verbruiken en waar je dus flink op kan besparen?

Dé grootste energieverbruikers in huis

Dit zijn de meest voorkomende grootste energieverbruikers in huis.

  • Koelkast plus losse vriezer: 500 kWh/jaar (€ 110)
  • Verlichting: 390 kWh/jaar (€ 90)
  • Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (€ 80)
  • Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar (€ 70)
  • Wasdroger: 290 kWh/jaar (€ 60)
  • CV-ketel: 280 kWh/jaar (€ 60)
  • Vaatwasser: 240 kWh/jaar (€ 50)
  • Wasmachine: 130 kWh/jaar (€ 30)

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de meest gangbare apparaten en het prijspeil in 2021, namelijk 22 cent per kWh (bron: Milieu Centraal). De verwachting is dat dit bedrag in 2022 een stuk hoger uitpakt. Heb je een variabel contract of sluit je een nieuw contract af in 2022? Dan betaal in je in 2022 tussen de 0,30 en 0,40 euro per kWh.

2 tips om energie te besparen

1. Let op het energielabel

Oude apparaten kunnen veel energie verbruiken. Vaak is het voordeliger om deze te vervangen. Let dan bij het kopen van een elektrisch apparaat op het energielabel. Dit label laat zien welk apparaat het zuinigst is met elektriciteit. Ga voor een apparaat met een donkergroen label. Je vindt dit label op bijna alle elektrische apparaten.

2. Wek stroom duurzaam op

Sommige grote energieverbruikers in huis heb je toch nodig. Wil je investeren in een echt lagere energierekening? Wek dan je eigen duurzame stroom op door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen. Je energierekening gaat flink omlaag en je hebt je investering al binnen een paar jaar terugverdiend. En dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Vraag Academica om advies!

Bespaar ook op je hypotheek!

Meer besparen? Check dan je hypotheek eens. De hypotheekrentes zijn nog steeds erg laag! In de afgelopen maanden leverde het oversluiten van de hypotheek klanten van Academica gemiddeld honderden auto's per maand op. De combinatie met verduurzaming van je woning maakt het nog aantrekkelijker! Benieuwd of dit bij jou ook het geval is? Vraag een gratis gesprek aan met een van onze hypotheekexperts. Vul hier formulier hieronder in of bel 078 658 14 80. We kijken graag met je mee!

Heb je een vraag? Bel ons!