Envelop met strik

Een ton belastingvrij schenken in 2021: hoe zit dat?


9.045 keer gelezen

Vind je belastingen slaapverwekkend saai? Begrijpelijk! Maar soms zijn er regelingen waar je als huiseigenaar (in spe) veel aan kan hebben. Zoals de vrijstelling om een ton belastingvrij te schenken in 2021!

Belastingvrij schenken 2021

Sinds 2017 is er een ruimere vrijstelling van de schenkbelasting. Hierdoor mag in 2021, onder voorwaarden, eenmalig een bedrag van ruim een ton (105.302 euro) belastingvrij ontvangen worden. Met deze verruiming van de belastingvrije schenking hoopt de overheid starters een steuntje in de rug te geven en de woningmarkt een extra boost te geven.

Voorwaarden vrijstelling schenkbelasting

Voorheen mocht je aan iedereen, ongeacht leeftijd of relatie, deze belastingvrije schenking geven. Dit geldt dus voor kinderen, kleinkinderen, vrienden of kennissen. Echter zijn de voorwaarden iets aangepast.

Ruim 100.000 euro belastingvrij schenken in 2021

1. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ben je zelf boven de 40, maar is jouw partner wel jonger? Dan gelden de afgesproken voorwaarden alsnog. Ook telt de dag van je 40ste verjaardag nog mee.

2. Het geld mag alleen gebruikt worden voor een besteding aan een koopwoning (dus niet voor studie). Denk hierbij aan:

  • De aanschaf van een eigen woning.
  • Het aflossen van een hypotheek of eigenwoningschuld.
  • Het onderhoud of de verbetering van een eigen woning.
  • Het aflossen van de restschuld van een verkochte koopwoning.
  • De afkoop van de erfpacht.

3. De schenking mag over 3 jaar worden verspreid, zolang jij (of je partner) aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Hierdoor is boetevrij aflossen mogelijk. Het is wel belangrijk dat je ieder jaar de vrijstelling aanvraagt in de aangifte schenkbelasting.

Schenking niet besteden aan woning

Wil je de schenking ergens anders voor gebruiken? Dan is eenmalig een vrijstelling van 26.881 euro voor andere uitgaven mogelijk. Voorwaarde is wel dat deze schenking door ouders aan hun kinderen gedaan wordt. Ook voor een dure studie mogen ouders belastingvrij schenken aan hun kinderen. Hiervoor geldt een bedrag van 55.996 euro. Let wel: kies je voor de vrijstelling voor je studie, dan mag je niet ook nog eens gebruikmaken van de vrij te besteden schenkingsvrijstelling of de vrijstelling voor een koophuis. Je mag namelijk 1 keer in je leven 1 van deze vrijstellingen gebruiken.

Meer weten? Academica helpt je graag!

Bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe woning of bij hulp om de overwaarde op jouw woning in te zetten voor een schenking. Bel 078 648 14 80 of stuur ons een bericht hieronder. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!