Envelop met strik

Een ton belastingvrij schenken in 2020: hoe zit dat?


5.637 keer gelezen

Vind je belastingen slaapverwekkend saai? Begrijpelijk! Maar soms zijn er regelingen waar je als huiseigenaar (in spe) veel aan kan hebben. Zoals de vrijstelling om een ton belastingvrij te schenken in 2020!

Belastingvrij schenken 2020

Sinds 2017 is er weer een ruime vrijstelling van de schenkbelasting. Hierdoor mag in 2020 eenmalig een bedrag van ruim 100.000 euro belastingvrij ontvangen worden. Met deze verruiming van de belastingvrije schenking hoopt de overheid starters een steuntje in de rug te geven en de woningmarkt een extra boost te geven.

Voorwaarden vrijstelling schenkbelasting

Voorheen mocht je aan iedereen, ongeacht leeftijd of relatie, deze belastingvrije schenking geven. Dit geldt dus voor kinderen, kleinkinderen, vrienden of kennissen. Echter zijn de voorwaarden iets aangepast.

Ruim 100.000 euro belastingvrij schenken in 2020

1. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ben je zelf boven de 40, maar is jouw partner wel jonger? Dan gelden de afgesproken voorwaarden alsnog. Ook telt de dag van je 40ste verjaardag nog mee.

2. Het geld mag alleen gebruikt worden voor een besteding aan een koopwoning (dus niet voor studie). Denk hierbij aan:

  • De aanschaf van een eigen woning.
  • Het aflossen van een hypotheek of eigenwoningschuld.
  • Het onderhoud of de verbetering van een eigen woning. 
  •  Het aflossen van de restschuld van een verkochte koopwoning.
  • De afkoop van de erfpacht.

3. De schenking mag over 3 jaar worden verspreid. Hierdoor is boetevrij aflossen mogelijk.

Wil je de schenking ergens anders voor gebruiken? Dan is eenmalig een vrijstelling van 55.114 euro voor een dure studie en 26.457 euro voor andere uitgaven mogelijk. Voorwaarde is wel dat deze schenking door ouders aan hun kinderen gedaan wordt.

Meer weten? Academica helpt je graag!

Bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe woning of het oversluiten van je huidige hypotheek. Bel 078 648 14 80 of stuur ons een bericht hieronder. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!