Een bijzondere woning kopen: inspiratie en tips


20.029 keer gelezen

Is het jouw droom om in een bijzondere woning te wonen? Bijvoorbeeld een monumentaal pand, zoals een kerk of watertoren. Of misschien een woonboot, containerwoning of tiny house. Dan hebben we een aantal handige tips!

Inspiratie: 3 bijzondere woningen

Eerst nog wat inspiratie nodig? Wij vonden drie bijzondere woningen die zeker een kijkje waard zijn.

Een voormalig kerk - Dieren

Voormalige kerk Dieren
Bron: Funda

Deze mooie voormalig Hervormde kerk met woning is gebouwd in 1846. Met een woningoppervlakte van 236 m2 en een perceel van 2.025 m2 heb je aan ruimte geen gebrek. En uniek is het pand zeker!

Een tiny house - Beekbergen

Tiny house Beekbergen
Bron: Funda

Woon je liever wat kleiner? Dan is een tiny house misschien iets voor jou. Vaak extra voordelig omdat je relatief weinig energiekosten kwijt bent. En je budget voor inrichten blijft ook binnen de perken! Kies voor een 2-persoons woning van 18 m2 of een 4-persoons woning van 28 m2. En je hoeft je hier niet opgesloten te voelen, want je woont vaak midden in de natuur!

Een voormalig schoolgebouw - Rotterdam

Voormalig schoolgebouw Rotterdam
Bron: Funda

Deze school is gebouwd in 1909 voor het lager onderwijs. Later heeft de Lagere Tuinbouwschool zijn intrek genomen, en nog later de muziek- en balletschool van het Rotterdams Conservatorium. Een pand met een verhaal dus. Dit pand is vooral interessant voor investeerders. Met een beetje verbouwen maak je er zo een paar mooie appartementen van!

5 tips

Inspiratie opgedaan? Houd bij het kopen van een bijzondere woning wel rekening met onderstaande punten.

1. Houd de woningmarkt in de gaten

Het vinden van een uniek object is natuurlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. Er zijn makelaars die zich specialiseren in bijzondere woonobjecten. Neem hiermee contact op en geef je wensen door.

2. Check het bestemmingsplan

Er staan hele mooie panden te koop, maar check wel of er een woonvergunning (mogelijk) is. Je kan het bestemmingsplan opvragen bij de gemeente of checken op ruimtelijkeplannen.nl.

3. Check of een bouwvergunning nodig is

Soms moet er flink wat aan een pand verbouwd worden om het bewoonbaar te maken. Had het pand vroeger een ander doel? Dan kan het zijn dat de indeling niet handig is. Koop je een pand waar je veel aan wilt verbouwen? Check dan altijd of een bouwvergunning nodig is. Bij een monument is dit bijvoorbeeld altijd het geval.

4. Let op het onderhoud

Veel unieke panden vergen ook om uniek onderhoud. Ben je zelf handig, of moet je veel werk uitbesteden? Houd hier ook rekening mee bij het opmaken van een kostenoverzicht.

5. Let op bij het afsluiten van een hypotheek

Niet iedere bank verleent een hypotheek voor de herontwikkeling van een bijzonder pand. Gelukkig zijn er banken die dit wel doen, maar laat je hierover goed informeren.

Een bijzondere woning kopen? Laat je adviseren!

Zoals je leest komt bij het kopen van een bijzondere woning net iets meer kijken dan bij het kopen van een reguliere woning. Wij helpen je hier graag bij! Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!