Vulpen en balpen

Echtscheiding, woning en hypotheek: wat te doen?


13.518 keer gelezen

Je hebt een koopwoning en gaat scheiden. Wat kan je verwachten en hoe krijg je het financieel geregeld? Dat is afhankelijk van je situatie. Wij leggen het je graag uit.

Simpel: huis en hypotheek op 1 naam

In de meest eenvoudige situatie staat het huis én de hypotheek op 1 naam. Is dat jouw naam? Dan heb je uiteraard recht om te blijven wonen in je huis.

Lastig: beiden eigenaar van huis

Zijn jij en je partner beide eigenaar van de woning? Dan staat de hypotheek op jullie namen, wat de zaak lastiger maakt. Wie blijft in het huis wonen en is het financieel ook haalbaar? Vaak is immers een hypotheek afgesloten op basis van 2 inkomens. Lukt het niet om het financieel rond te krijgen? Dan moet het huis verkocht worden.

Partner uitkopen, zo zit het!

Blijf jij in het huis wonen of je partner? En zijn jullie samen eigenaar? Dan moet de een de ander uitkopen. In principe hebben jullie beiden recht op 50 procent van de waarde van de woning. Dit staat in de eigendomsakte. Wel wordt er gekeken naar de waarde van de woning ten opzichte van de lopende hypotheek.

1. Uitkopen bij overwaarde huis

Is de woningwaarde meer dan de lopende hypotheek? Dan betaalt diegene die in het huis blijft wonen aan de vertrekkende partner. Stel: je huis is nu € 220.000 waard. Jullie hypotheekschuld op het moment van scheiden is € 180.000. Dan heb je een overwaarde van € 40.000. Degene die het huis verlaat, ontvangt een bedrag van € 20.000. Dit kun je mogelijk financieren met een aanvulling op de hypotheek. Laat je hierover adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

2. Uitkopen bij onderwaarde huis

Is de woningwaarde minder dan de lopende hypotheek? Dan is het dat de achterblijver een vergoeding krijgt van de vertrekkende partner. Bijvoorbeeld: je hypotheekschuld is € 180.000, maar je huis heeft een waarde van € 150.000. De onderwaarde is € 30.000. Degene die vertrekt betaalt € 15.000 aan de ander. Ook bij verkoop verdeel je volgens dit principe de overwaarde of restschuld.

Alimentatie en hypotheek

Naast het verdelen van de woning kun je ook te maken krijgen met alimentatie. Dit kan gevolgen hebben voor je toekomstige hypotheek! Ontvang je alimentatie? Dan wordt dit bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek mogelijk meegerekend als inkomen. Ga je juist alimentatie betalen? Dan kun je mogelijk minder lenen voor je volgende koopwoning.

Nieuwe hypotheek? Laat je adviseren

Een scheiding heeft veel invloed op een volgende hypotheek. Advies nodig? Bel 078 648 14 18 en onze onafhankelijke specialisten gaan direct voor je aan de slag. Of laat je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!