Deze 3 V’s zijn dé sleutel tot lagere maandlasten!


13.360 keer gelezen

Veel mensen betalen nog steeds écht te veel voor hun hypotheek. En jij? Ook jij kan jouw hypotheeklast waarschijnlijk verlagen. Maar hoe doe je dat? Dat leggen we uit aan de hand van de 3 V’s met rekenvoorbeelden.

1. Verlaag.. je hypotheekrente!

Je hebt vast al meegekregen dat de actuele hypotheekrentes superlaag zijn. Wil je lagere maandlasten? Verlaag je hypotheekrente! Stel dat jij op dit moment een rente van 3% hebt, met een hypotheeksom van 300.000 euro. Dan betaal jij op jaarbasis 9.000 euro aan rentelasten. Als je oversluit naar een rente van 1,45% (mei, 2021), dan wordt jouw nieuwe rentelast 4.350 euro per jaar. Dit is een ruime halvering van je rentelast!

2. Verander.. de aflosvorm van je hypotheek

Naast hypotheekrente betaal je meestal maandelijks ook een bedrag aan aflossing voor je hypotheek. Er zijn verschillende aflosvormen, bijvoorbeeld annuïteit of lineair. Door de aflosvorm van jouw hypotheek te veranderen, kun je in veel gevallen besparen op jouw maandlasten. We geven een voorbeeld:

Je hebt op dit moment een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro tegen een rente van 2,5%. Hiervoor betaal je een bruto maandlast van 1.185,36 euro. De waarde van jouw woning is flink gestegen, waardoor het verantwoord is om een deel van de annuïteitenhypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Zet je 150.000 euro over naar een aflossingsvrije hypotheek tegen een rente van 1,54%? Dan wordt jouw maandlast 905 euro. Dat scheelt ruim 250 euro per maand!

Belangrijk: laat je altijd onafhankelijk adviseren. Wat voor jouw buurman of collega voordelig is, hoeft voor jou niet zo te zijn. Het is van vele factoren afhankelijk.

3. Verhuis.. naar een nieuwe koopwoning

Verhuizen kan een grote verlaging van je maandlasten opleveren. Je bent in één klap van die oude dure hypotheek af. Het kan je tot wel 50% lagere maandlasten opleveren. We geven je een rekenvoorbeeld:

  • Voor jouw huidige woning heb je in 2013 een annuïteitenhypotheek van 200.000 euro tegen een rente van 3% afgesloten. Hiervoor betaal je nu 843,21 euro per maand. Je woning is nu 300.000 euro waard en er staat nog een hypotheek van 159.738 euro open.
  • Verhuis je naar een nieuwe woning van 400.000 euro (inclusief kosten koper), waarbij je de overwaarde (marktwaarde – openstaande hypotheekschuld) inbrengt, dan heb je hiervoor een hypotheek nodig van 260.000 euro. Indien je hiervan een deel van 200.000 euro als aflossingsvrije hypotheek neemt en de rest annuïtair aflost, dan is jouw nieuwe maandlast 449,25 euro. Dat is bijna de helft minder!

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om je maandlasten te verlagen. Academica weet precies welke en zet alles voor jou op een rijtje. We vergelijken alle rentes in de markt. Zo krijg jij de meest voordelige hypotheek in jouw situatie!

Weten of je maandlast omlaag kan? Vraag het Academica!

Bel direct naar 078 648 14 80 of vul je gegevens in. Een van onze onafhankelijke adviseurs berekent of je maandlast voor je hypotheek omlaag kan.

Heb je een vraag? Bel ons!