Loep briefgeld en rekenmachine

De kosten voor NHG? Die verdien je razendsnel terug!


15.200 keer gelezen

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je veel zekerheid. Als je onverwacht je hypotheek niet meer kunt betalen, dan is de kans dat je achterblijft met een restschuld veel kleiner. Gratis is de NHG helaas niet. Gelukkig verdien je de kosten voor de hypotheekgarantie razendsnel terug! Wat zijn de kosten voor de NHG in 2017?

Wat is het voordeel van een hypotheek met hypotheekgarantie?

Het kan gebeuren dat je buiten je schuld om je hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld omdat je je baan kwijtraakt, of wanneer je gaat scheiden van je partner. De NHG voorkomt dat je door de betalingsverplichtingen van je huis in de schulden raakt. Dat kan door tijdelijk je maandlasten te verlichten of in een uiterst geval door het vergoeden van de restschuld als je gedwongen je huis moet verkopen.

Wat kost NHG in 2017?

Voor de NHG op je hypotheek betaal je 1% van de totale hypotheeksom. De hoogte van jouw hypotheek bepaalt dus het tarief. De koopsom moet dan wel binnen de grenzen van de NHG vallen. Wil je een NHG hypotheek van 200.000 euro, dan betaal je bij het afsluiten van je hypotheek dus eenmalig 2.000 euro extra. Klinkt als veel geld? Ja, maar toch is dat het waard.

Kosten voor NHG

Allereerst mag je de extra kosten voor de hypotheekgarantie aftrekken van je inkomen. Je bent dus minder geld kwijt aan inkomstenbelasting. Betaalde je 2.000 euro om een hypotheek met NHG af te sluiten, dan kost de garantie je netto ongeveer 1.200 euro. Dat scheelt toch een slok op een borrel!

Hoe verdien je de NHG terug?

Een bank geeft je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek met NHG hebt. Dat komt omdat het risico dat jij de lening niet kan terugbetalen voor de bank veel kleiner is dan bij een gewone hypotheek. De bank beloont jouw investering met een lagere hypotheekrente.

Het verschil in rente tussen een hypotheek met en zonder NHG loopt op tot 0,6%. Dat scheelt je enkele honderden euro’s per jaar en een paar duizend euro over de hele looptijd van je hypotheek. De eenmalige kosten voor de hypotheekgarantie heb je dus razendsnel terugverdiend!

Hypotheek met NHG? Neem contact op!

Wil je ook meer zekerheid en lagere lasten? Bel 078 648 14 18 voor een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs! Of laat hieronder je gegevens achter, we reageren binnen 4 uur op werkdagen.

Heb je een vraag? Bel ons!