NHG hypotheek corona

Corona en NHG Hypotheek: wat betekent de vragenlijst voor jou?


11.859 keer gelezen

Tot nu toe had de coronacrisis nog maar weinig impact op de hypotheek- en huizenmarkt. Sterker nog: het aantal hypotheekaanvragen steeg de afgelopen tijd tot recordhoogte. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt nu met een speciale corona-vragenlijst voor mensen die in loondienst zijn. Welke vragen staan hier op? En wat zijn de gevolgen voor jou wanneer je een hypotheek met NHG wilt aanvragen? 

Corona en de huizen- en hypotheekmarkt 

De impact van corona op de hypotheek- en huizenmarkt  lijkt nog mee te vallen. Toch zijn geldverstrekkers kritischer als het gaat om bijvoorbeeld jouw baanzekerheid of financiële reserves. De coronacrisis gaat impact hebben op de economie. Dat is een feit. Wat als jouw baan straks wegvalt? Kun je jouw hypotheek dan nog wel betalen? 

Vragenlijst NHG corona

Banken en geldverstrekkers hadden tot nu toe allemaal hun eigen vragen om dit te toetsen. De NHG heeft nu een corona-vragenlijst opgesteld. Die wordt vooral gebruikt bij het aanvragen van een hypotheek met Nationale hypotheek garantie, maar het orgaan hoopt dat alle geldverstrekkers de lijst gaan gebruiken.

Welke vragen staan er op de vragenlijst?

De vragenlijst van de NHG richt zich op jouw persoonlijke situatie. Zo vragen ze bijvoorbeeld: 
•    Kun je thuiswerken ten tijde van corona? 
•    Bestaat er een kans dat je de komende tijd minder uren kunt werken?
•    Is je vakantiegeld weggevallen? 
•    Hoe lang kun je hypotheeklasten betalen uit financiële reserves? 

Wat als ik het antwoord niet weet? 

Stel: jij antwoordt dat jouw baan niet op de tocht staat. Vervolgens word je toch ontslagen. Wat heeft dat voor gevolgen? Het antwoord is: geen. Maar let wel: NHG is er om iedereen op een verantwoorde manier te laten lenen. De vragenlijst voorkomt dat je een hypotheek afsluit, terwijl je dit eigenlijk niet kunt betalen. Bij een hypotheek met NHG heb je een vangnet als het misgaat. Maar is jouw financiële toekomst onzeker en weet je dat nu al? Dan is het - met of zonder NHG – onverstandig om te lang lopende financiële verplichtingen aan te gaan. Met bewust een verkeerd antwoord geven, heb je dus alleen jezelf.

Hypotheek aanvragen in coronacrisis

Een hypotheek aanvragen in de coronacrisis lastig? Niet als jouw financiële situatie daar geen aanleiding toe geeft! Laat je niet afschrikken. Het aantal hypotheekaanvragen neemt nog steeds toe. In de afgelopen jaren werden er nog nooit zo veel hypotheken in één maand gesloten! Bovendien zijn de rentes zijn nog steeds erg laag. Hier profiteren dagelijks veel mensen van! Dus waarom jij niet?  

Tip: ga nu voor een gratis adviesgesprek

Juist nu is het extra belangrijk om op tijd persoonlijk advies aan te vragen. Academica vergelijkt alle aanbieders en weet precies welke vragen jij kunt verwachten bij het aanvragen van je hypotheek. In een persoonlijk adviesgesprek met jouw adviseur bereiden jullie alles tot in de puntjes voor. Jij zorgt voor de stukken. Wij doen de rest!  Bel 078 648 14 80 of vul het contactformulier hieronder in voor een gratis inventarisatie gesprek.

Heb je een vraag? Bel ons!