Bouwtekening met pen

Bouwkundige keuring: waar moet je op letten?


51.774 keer gelezen

In de huidige markt kan je bij het kopen van een huis op de  blauwe ogen van de verkoper afgaan. Maar wil je toch wat meer zekerheid? Dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Wat houdt dit precies in? Waar moet je op letten? En is een bouwtechnische keuring wel of niet verplicht in 2018?

Wat is een bouwkundige keuring?

Je kan met je blote oog waarschijnlijk prima zien of een muur gestuukt moet worden. De niet direct zichtbare gebreken in een huis zijn lastiger te vinden! Denk aan lekkages of  een verzakking. Bij een  bouwkundige keuring wordt het hele huis doorgespit door een professional. Zo krijg jij  goed inzicht in de échte staat van de woning! Doel: voorkomen dat je achteraf verrast wordt door hoge kosten.

Wat kost een bouwkundige keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn meestal een paar honderd euro. Er zijn veel aanbieders en de verschillen kunnen groot zijn. Let wel: niet elke bouwkundige keuring is even betrouwbaar. Ga dus voor kwaliteit en  laat je hierover adviseren.   

Waar op wordt gelet bij een bouwtechnische keuring?

Bij een bouwtechnische keuring wordt het volgende grondig gecheckt:

  • Fundering
  • Riolering
  • Vloeren, muren, plafonds en metselwerk
  • Dak en constructie
  • Leidingen
  • CV installatie en combiketel
  • Brandveiligheid
  • Staat van kozijnen, ramen en deuren
  • Beglazing en ventilatie
  • Vochtmeting met betrekking tot houtrot

Aan de hand van bovenstaande punten ontvang je een overzicht van de kosten op korte en lange termijn.  

Wanneer doe je een bouwtechnische keuring?

Je kan een bouwtechnische keuring laten uitvoeren vóór je een bod uitbrengt (om je onderhandelingspositie te versterken). Omdat er naast jou  vaak ook andere kopers in de rij staan, komt dat op de huidige huizenmarkt nog maar heel weinig voor. Je moet razendsnel beslissen! Toch is het belangrijk om zeker te zijn van de staat en kwaliteit van een huis. Er is gelukkig een oplossing: éérst een bod uitbrengen en het voorlopig koopcontract tekenen, en dáárna pas de bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hoe dat kan?

Bouwkundige keuring verplicht in ontbindende voorwaarde sinds februari 2018

Om de koper te beschermen, staat de bouwkundige keuring vanaf 1 februari 2018 verplicht in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Dat hebben  verschillende belangenbehartigers van woningbezitters met de grote makelaarsorgansiaties afgesproken. Het is gebruikelijk om een maximaal bedrag aan kosten op te nemen in deze ontbindende voorwaarde. Komen er uit de bouwtechnische keuring  gebreken naar voren die dit bedrag overschrijden? Dan kan jij, binnen de overeengekomen termijn, afzien van de aankoop. Ook wanneer jouw handtekening al onder het koopcontract staat! Tot 1 februari moest je hier zelf om vragen (en dat werd nog wel eens vergeten!). Let wel: als koper blijf je zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten uitvoeren van de bouwkundige keuring.  Jouw financieel adviseur controleert normaalgesproken het koopcontract en kan je hierbij helpen.

Huis kopen zonder kopzorgen?

Ga voor aankoopbegeleiding van Academica! Wij doen een voortaxatie, brengen het laagste mogelijke bod uit en nog veel meer. Bel: 078 648 14 18 en we gaan supersnel voor je aan de slag: vandaag nog als jij wilt!

Heb je een vraag? Bel ons!