rekenmachine op tafel

Boeterente hypotheek berekenen = rekenen op winst!


2.232 keer gelezen

Overweeg je jouw hypotheek open te breken? Misschien schrik je dan van het woord ‘boeterente’. Lees waarom dat onterecht is. En ontdek hoe banken jouw boeterente berekenen.

Wat is de boeterente hypotheek?

De boeterente is een bedrag dat je betaalt aan de bank wanneer je tussentijds je hypotheek wilt aflossen of oversluiten en de rente voor de resterende termijn lager is. Het is niks meer dan een compensatie die banken berekenen voor de misgelopen rente over de periode dat jouw hypotheek nog zou lopen.

Zo berekenen banken de boeterente hypotheek

Het rekensommetje van de bank:

  • De bank bekijkt jouw resterende hypotheeksom en haalt hier het boetevrije aflospercentage vanaf. Dit is meestal 10 - 20%.  
  • Vervolgens kijkt de bank naar het verschil tussen de rente die jij betaalt voor je hypotheek, en het rentepercentage dat de bank nu zou vragen wanneer er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten over de resterende renteperiode. Zo rekent de bank uit wat ze gaan mislopen aan rente. Dit bedrag is de boeterente.

Korte rentevaste periode? Lage boeterente!

De boeterente berekenen banken alleen maar over het aantal jaren (of maanden) dat jouw hypotheek nog loopt. Is jouw rentevaste periode bijna voorbij? Dan levert nu oversluiten je vrijwel altijd geld op. Maar ook als je hypotheek nog een paar jaar loopt kan openbreken al voordelig zijn. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld.

Rekenvoorbeeld hypotheek oversluiten

Je hebt een lopende hypotheek van 200.000 euro. De rente staat nog vast voor 4 jaar tegen 4%. De huidige rente die jouw bank biedt is 2%. De bank loopt dus 4 jaar lang 2% rente mis. Met deze gegevens mist de bank in totaal 14.400 euro aan rente. Dit is jouw boeterente. Goed om te weten: de boete kan zelfs nog iets lager uitvallen omdat dit bedrag in een keer betaald wordt. De bank geeft jou daar vaak een kleine korting voor! Dat lijkt misschien nog steeds een groot bedrag, maar hieronder zie je dat je tóch winst maakt. 

Winst 5280 euro, ondanks boeterente!

  • Jouw bank biedt 2%, maar bij een andere aanbieder is de laagste hypotheekrente nu 1,54% (10 jaar rentevast, mei 2017).
  • Met die lagere rente bespaar je jaarlijks 4920 euro ten opzichte van je vorige hypotheek.
  • In 4 jaar bespaar je 19.680 euro.

Natuurlijk betaal je nog wel de boeterente van 14.400 euro aan je oude bank. Toch blijft er 5280 euro over. En misschien nog wel belangrijker: je hebt nu de zekerheid van lagere maandlasten voor de komende 10 jaar!

Voordelig: boeterente hypotheek is aftrekbaar in 2017!

De boeterente is ook nog eens aftrekbaar via je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor 2017.

Waar wacht je nog op? Neem contact op!

Alles wijst erop dat jij winst gaat maken als je je hypotheek laat oversluiten. Zeker als je rentevaste periode in zicht is. Wil je het zeker weten? Bel 078 648 14 18 en wij rekenen het voor je uit. Of laat je gegevens achter. 

Heb je een vraag? Bel ons!