Inrichting woonkamer

Bieden boven vraagprijs? Let op adder onder het gras!


16.898 keer gelezen

Je hebt de woning van je dromen bezichtigd. Je moét en zal dit huis hebben! Er zijn meer gegadigden, dus jij gaat bieden boven de vraagprijs. En met succes: je bent de gelukkige koper! En dan… gaat het toch mis. Lees snel wat jij – net als veel andere kopers – over het hoofd hebt gezien.

Bieden boven vraagprijs lijkt norm te worden

In 2018 lijkt de Nederlandse huizenmarkt een ware slangenkuil. De concurrentie is moordend. Een huis bezichtigen is tegenwoordig al een hele opgave. De rijen zijn dik en de kans dat je überhaupt mag kijken is klein. Mag je bezichtigen? Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering om te bieden boven de vraagprijs. Totdat je bij de bank aanklopt voor je hypotheek…

De adder onder het gras: je maximale hypotheek

Want dan blijkt er een addertje onder het gras te zitten! Een nogal flinke adder. Jij hebt een bod gedaan en getekend voor een hypotheek die je misschien niet rond kunt krijgen. Om jouw hypotheek rond te krijgen heb je namelijk een taxatierapport nodig van de woning. In dit rapport schat een taxateur de werkelijke woningwaarde in. Jij levert je taxatierapport in bij de bank. Op basis van de getaxeerde woningwaarde bepaalt de bank hoe hoog de hypotheek is die jij krijgt. En die kan ver onder het bod liggen, waardoor je niet genoeg geld kunt lenen.

Hoeveel geld kan je te kort komen?

Stel: je hebt een woning op het oog met een getaxeerde waarde van 215.000 euro.

  • Jouw verhoogde bod: 235.000 euro.
  • Je mag lenen bij de bank: 215.000 euro (100% van woningwaarde in 2018)
  • Jouw tekort: 20.000 euro plus 14.100 euro aan kosten koper (gemiddeld 6% van het aankoopbedrag)

Een snel rekensommetje laat zien dat je 34.100 euro aan eigen middelen moet inbrengen! Kan je dit bedrag zelf niet ophoesten? Dan gaat de aankoop niet door.

Afzien van de aankoop gaat niet zomaar

Is de wettelijke bedenktijd van 3 dagen verstreken en heb je geen ontbindende voorwaarden in het koopcontract opgenomen? Dan worden de problemen groter. Als jij de afspraken uit het koopcontract niet nakomt, krijg je ook nog te maken met een boeteclausule. Kosten? 10% van het aankoopbedrag, oftewel duizenden euro’s.

Bieden boven de vraagprijs? Eerst advies!

Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens achter en schakel onze aankoopbegeleiding in. Wij rekenen precies uit wat jij maximaal kunt bieden. Daarna doen we jouw bod. Zonder dat jij in de problemen komt! Dag adders onder het gras!

Heb je een vraag? Bel ons!