zonnepanelen

Bestaande woning verduurzamen of nieuwbouw kopen: wat is voordeliger?


6.906 keer gelezen

De gasprijzen verbreken record na record. Het is daarom verstandig om te kijken naar het energielabel van je woning. Want: hoe beter het energielabel, hoe lager je gasrekening. Hoe dat zit? En of je beter nieuwbouw kan kopen óf voor de verduurzaming van een bestaande woning kan gaan? Lees snel verder.

Beter energielabel = grote besparing op energierekening

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Er zijn in totaal 7 labels, waarbij A het zuinigst en G het minst zuinige label is. Een woning met een beter energielabel, verbruikt aanzienlijk minder energie. En dat is terug te zien in je energierekening. Zo bespaar je bij een woning met energielabel A gemiddeld maar liefst 176 euro in de maand in vergelijking tot een woning met energielabel E. In 10 jaar bedraagt dit voordeel 21.120 euro! Maar hoe krijg je een beter energielabel?

Zuinig energielabel? 2 opties!

Wanneer je een huis met een energiezuinig label wilt, zijn er twee opties.

  1. Een nieuwbouwwoning kopen. De huizen die nu gebouwd worden, hebben allemaal energielabel A. Zonnepanelen, HR++ glas, isolatie, het zit er allemaal al bij inbegrepen.
  2. Bestaande bouw verduurzamen. Door een bestaande woning te verduurzamen kan je het energielabel verbeteren. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van je woning of het installeren van een warmtepomp. Goed om te weten: in 2022 kan je aanspraak maken op ruime subsidies wanneer je duurzaamheidsmaatregelen laat uitvoeren.

Nieuwbouw prijzig? Verduurzamen bestaande bouw vaak voordeliger!

Een nieuwbouwwoning is vaak een stuk energiezuiniger dan een bestaande woning, omdat er al energiebesparende maatregelen zijn inbegrepen. Wil je een energiezuinig huis, maar is een nieuwbouwwoning moeilijk te bemachtigen? Dan is het in veel gevallen een stuk voordeliger om een bestaande woning te verduurzamen en op hetzelfde energielabel uit te komen. Zie onderstaand rekenvoorbeeld:

Nieuwbouw­woning (energie­label A)Bestaande bouw (energie­label C)
Woonopper­vlakte134 m2132 m2
Koopsom€ 457.500€ 315.000
Investering naar energielabel A (- subsidie)n.v.t.€ 26.721
Totale kosten€ 457.500€ 341.721

Duurzaamheidsinvestering bestaande woning snel terugverdiend

De prijzen van duurzaamheidsinvesteringen voor een bestaande woning kunnen op het eerste gezicht even schrikken zijn. Maar geen zorgen! Omdat de besparing op je energierekening flink oploopt, verdien je de kosten van duurzaamheidsinvesteringen vrijwel altijd terug. Ook zijn de kosten vaak mee te financieren in je hypotheek. Maar er is nog meer goed nieuws…

Extra tip: krijg rentekorting met groene hypotheek

Wanneer jij een duurzame woning hebt, kan je onder bepaalde voorwaarden een 0,25% lagere hypotheekrente krijgen bij een duurzaamheidshypotheek. Benieuwd hoe het zit en of jij hiervoor in aanmerking komt? Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Academica vergelijkt alle rentes in de markt tegen de beste voorwaarden. Zo weet jij zeker dat jij altijd de beste optie in jouw situatie krijgt!

Heb je een vraag? Bel ons!