rekenmachine en geld op tafel

Belastingaangifte in 2021: check dit als je een woning bezit!


12.666 keer gelezen

Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg jij, net als heel veel andere Nederlanders, het verzoek om belastingaangifte in 2021 te doen. In deze aangifte wordt jou onder andere gevraagd om het bedrag aan betaalde hypotheekrente door te geven. Vaak gaat dit om een bedrag van vele duizenden euro’s (ja echt!). Hoe kan je dit bedrag verlagen? En op welk document vind je het bedrag aan rentekosten? Lees het snel!

Wanneer belastingaangifte in 2021 doen?

De meeste mensen ontvangen in februari bericht van de Belastingdienst, met daarin het verzoek om vóór 1 mei aangifte inkomstenbelasting te doen. Dit doe je altijd over het voorgaande jaar. In 2021 doe je dus aangifte over 2020. Als woningbezitter moet je altijd belastingaangifte doen. Heb je geen blauwe envelop of e-mail van de Belastingdienst ontvangen? Dan kun je dit alsnog zelf digitaal doorgeven via Mijn Belastingdienst. We geven je 2 gouden tips bij het doen van jouw belastingaangifte.

Tip 1: pak de jaaropgave van je hypotheek erbij!

Iedereen met een hypotheek heeft van de bank een jaaropgave van zijn hypotheek gehad. Hierop staat het uitstaande hypotheeksaldo en hoeveel hypotheekrente je betaald hebt. Dit document helpt jou bij het doen van jouw belastingaangifte. Je kunt namelijk vaak een deel van de betaalde hypotheekrente terugkrijgen! Je vult jouw gemaakte rentekosten die hiervoor in aanmerking komen in bij de categorie ‘Hypotheek en andere schulden’ als aftrekpost. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting!

Tip 2: zo verlaag je jouw rentekosten per jaar!

Schrok je van het bedrag van jouw betaalde rente op de jaaropgave van je hypotheek? Dan hebben we goed nieuws! Door de lage hypotheekrentes van nu, kan in heel veel gevallen flink bespaard worden op jouw rentekosten. Benieuwd hoe? We geven je een voorbeeld:

  • Stel: je hebt een aflossingsvrije hypotheek van 300.000 euro tegen een rente van 3%. Jaarlijks betaal je dan 9.000 euro aan rente. Dit is een flink bedrag!
  • Sluit je jouw hypotheek over en ga je voor een rente van 1,40% (aflossingsvrij), dan betaal je jaarlijks 4.200 euro voor een periode van 20 jaar. Besparing van bijna 5.000 euro per jaar!

Extra leuk bijkomend voordeel: de kosten die je maakt voor het oversluiten van jouw hypotheek zijn vaak fiscaal aftrekbaar. Krijg je volgend jaar bij het doen van je inkomstenbelasting, een mooi bedrag van deze kosten terug!

Gratis check jaaropgave hypotheek? Bel Academica!

Wil jij weten of je minder aan rente kan gaan betalen? Pak dan snel jouw hypotheek jaaropgave en bel 078 648 14 80. Onze adviseurs checken dan meteen hoeveel jij kan besparen! Of laat je gegevens hieronder achter, dan nemen wij contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!