Rekenmachine en vulpen

Belastingaangifte 2016 en eigen huis: waar moet je op letten?


14.049 keer gelezen

De belastingaangifte 2016 komt er weer aan. Je eigen woning en je hypotheek zijn belangrijke posten. Zeker als je vorig jaar een huis kocht, verkocht of iets aan je hypotheek wijzigde. Lees per situatie waar je dit jaar op moet letten!

Belastingaangifte 2016

1. Eerste huis gekocht in 2016

  • De kosten die je moest maken om een hypotheek te krijgen, mag je aftrekbaar maken. Denk aan de kosten van de hypotheekakte, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en bijvoorbeeld de kosten van de Nationale Hypotheekgarantie.
  • De hypotheekrente die je vorig jaar betaalde over de eigenwoningschuld, is een aftrekpost in je belastingaangifte 2016.
  • Je betaalt belasting over het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait bereken je door 0,75% van de WOZ-waarde van je huis op te tellen bij je inkomen. Kocht je je huis pas halverwege het jaar? Dan hoef je ook maar over een half jaar het eigenwoningforfait te berekenen.

2. Huis verkocht in 2016

  • Heb je je huis verkocht voor een hoger bedrag dan de grootte van je hypotheek? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Als je die overwaarde daarna niet gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis, dan krijg je over dat deel geen hypotheekrenteaftrek.
  • Heb je je huis verkocht voor een lager bedrag dan de grootte van je hypotheek? Dan heb je hier een restschuld aan overgehouden. De rente die je betaalt over deze restschuld blijft tot vijftien jaar na de verkoop van je huis aftrekbaar van je inkomen.

3. Hypotheek gewijzigd in 2016

  • Heb je je hypotheek vorig jaar overgesloten ten behoeve van de eigenwoningschuld? Of heb je rentemiddeling aangevraagd en gekregen? Dan kun je de daarvoor gemaakte kosten aftrekken van je inkomen in 2016. Denk bijvoorbeeld aan de advieskosten of de boeterente.

Hypotheekrenteaftrek in 2016

Elk jaar wordt de hypotheekrenteaftrek voor álle huizenbezitters een beetje ingeperkt. Val je in het hoogste tarief van de inkomstenbelasting? Dan mag je in je belastingaangifte over 2016 nog maar 50,5% van je hypotheekrente aftrekken. In 2017 is dat nog 50%.

Aftrekposten belastingaangifte 2016 zelf invullen

Je inkomen wordt op je belastingaangifte 2016 alvast ingevuld, maar bovengenoemde aftrekposten moet je zelf doorgeven. Denk aan hypotheekrenteaftrek of gemaakte kosten voor het afsluiten van je hypotheek. Zorg dus dat je deze gegevens bij de hand hebt. Zo voorkom je dat je geld laat liggen!

Hypotheekadvies nodig?

Academica doet geen belastingaangiftes uiteraard. We geven wél onafhankelijk en voordelig hypotheekadvies! Is er in 2016 niks voor jouw gewijzigd, maar ben je van plan om een huis te gaan kopen of je hypotheek over te sluiten? Bel 078 648 14 18 voor een vrijblijvend gesprek!

Heb je een vraag? Bel ons!