Bitumen golfplaten

Asbest verwijderen? Subsidie aanvragen vóór 2019!


13.780 keer gelezen

Heb jij een schuurtje in de tuin met golfplaten, of dakleien op je huis die zijn geplaatst voor 1994? Onderzoek dan  of hier  asbest in zit. Asbest is namelijk per 1 januari 2024 verboden! Asbest zelf verwijderen? Dat kan best wat geld kosten. Gelukkig is er een subsidie. Tenminste, als je  deze op tijd aanvraagt. Lees er meer over. 

Asbest verwijderen verplicht vóór 2024

In alle daken die direct in contact staan met de buitenlucht, mag per 1 januari 2024 geen asbest meer zitten. Asbest voor die tijd verwijderen is verplicht, anders kan je een flinke boete krijgen.  De meeste asbest is te vinden in de industriële bouw. Maar ook particulieren met oude schuurtjes of garages moeten opletten. Tot de jaren 80 werd asbest vaak in golfplaten gebruikt. Daarnaast lopen huiseigenaren met dakleien geplaatst vóór 1994 een risico. 

Asbest ín gebouwen die niet in contact staan met de buitenlucht? Bijvoorbeeld in isolatiemateriaal. Dat wordt (nog) niet verboden. 

Zelf asbest verwijderen? Beter van niet!

Zelf asbest verwijderen kan, maar alleen als het gaat om materialen met een oppervlakte van maximaal 35m2. Toch wordt het niet aangeraden. Als platen kapot of verweerd zijn, kunnen asbestvezels vrijkomen bij het losmaken. Schakel liever een gespecialiseerd bedrijf in. Dakleien met asbest mag je nooit zelf verwijderen.

Kosten asbest verwijderen

De kosten voor het verwijderen van asbest in het dak beginnen bij € 675. Daar komen vaak ook nog inventarisatiekosten bij van een paar honderd euro! Gemiddeld dus al snel € 1200. Gelukkig is er via het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een subsidie die je aan kunt vragen. Per m2 krijg je € 4,50 terug, met een maximum van € 25.000 per adres. 

Subsidie aanvragen voor verwijderen? Wacht niet langer!

Let op: wil je deze subsidie  aanvragen? Dat kan in principe tot 31 december 2019, 17:00 uur. Maar wacht niet langer! Voor 2018 is een totaalbudget van € 23 miljoen beschikbaar. Dit is naar verwachting voldoende voor de aanvragen tot halverwege of eind augustus 2018. Hierna komt er waarschijnlijk geen extra budget meer. Dit is dus je laatste kans!

De kosten financieren?

Bel Academica via 078 648 14 18 of laat je gegevens achter via het contactformulier. Samen bekijken we wat er mogelijk is.   

Heb je een vraag? Bel ons!