rekenmachine en pen

Aflossingsvrije hypotheek omzetten: wanneer slim?


9.295 keer gelezen

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? In veel gevallen kan het omzetten naar een andere hypotheekvorm slim zijn. Maar wat zijn dan je mogelijkheden en in welke situaties is dit precies een goede zet? Lees snel verder!

Aflossingsvrije hypotheek omzetten naar…?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd alleen hypotheekrente betaalt. Pas aan het einde van de looptijd dien je jouw totale hypotheekschuld af te lossen. Je kan ervoor kiezen om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen los je wél tussentijds af. Maar wanneer is dit verstandig om te doen?

Wanneer aflossingsvrije hypotheek omzetten? 2 situaties!

1. Lagere maandlast tijdens pensioen? Zet aflossingsvrije hypotheek om

Wil je een lagere maandlast als je gepensioneerd bent? Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen? Of zodat je makkelijker eerder kan stoppen met werken? Dan is het wellicht slim om nu al je aflossingsvrije hypotheek te laten omzetten naar een hypotheekvorm waarbij je wél tussentijds aflost. Je pensioeninkomen is namelijk vaak lager dan je huidige inkomen, terwijl je hypotheeklast wél hetzelfde blijft. Begin je nu al met aflossen op je hypotheek? Dan is je hypotheekschuld in de toekomst lager. Slim, zeker omdat je met je huidige inkomen vaak een hogere maandlast kan dragen.

2. Zekerheid na einde looptijd? Aflossingsvrije hypotheek omzetten goed idee!

Bij een aflossingsvrije hypotheek staat aan het einde van de looptijd de volledige schuld nog open. Verandert de woningmarkt in de toekomst, dan kan dit problemen veroorzaken. Wil je voorkomen dat je aan het einde van de rit voor een onaangename verrassing komt te staan? Bijvoorbeeld als je woning minder waard is dan het openstaande hypotheekbedrag. Kies er dan voor om je aflossingsvrije hypotheek te laten omzetten naar een annuïtaire- of lineaire hypotheek. Laat je hierover goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur van Academica.

Aflossingsvrije hypotheek omzetten? Neem contact op

Wil jij weten of het in jouw situatie handig is om je aflossingsvrije hypotheek te laten omzetten? Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Wij bekijken al je mogelijkheden. Goed om te weten: het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!