vrouw en man laptop

Aflossingsvrije hypotheek in 2022: mag dat nog?


17.804 keer gelezen

De aflossingsvrije hypotheek is altijd een zeer populaire hypotheekvorm geweest. Vooral nu de rentes hoger zijn dan aan het begin van het jaar, is het een handige manier om je maandlast laag te houden. Toch denken veel mensen dat je tegenwoordig geen aflossingsvrije hypotheek meer mag afsluiten. Klopt deze aanname? En waar komt dit idee vandaan? Lees snel verder en kom erachter.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tussentijds niet hoeft af te lossen. Gedurende de looptijd van de hypotheek betaal je uitsluitend hypotheekrente. Pas aan het einde van de looptijd van de hypotheek moet het totaal geleende bedrag afgelost worden. Bijvoorbeeld door oversluiten van je hypotheek of bij verkoop van de woning.

Mag een aflossingsvrije hypotheek nog afgesloten worden in 2022?

Ja, iedereen die een hypotheek afsluit, mag voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek kiezen. Veel mensen denken echter dat dit niet meer kan door de regels rond de hypotheekrenteaftrek. Dit zit zo:

  • De basisregel: vanaf 2013 moet iedere nieuwe hypotheek in 30 jaar annuïtair afgelost worden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Wil je alsnog een aflossingsvrije hypotheek? Dan kan dat vaak nog, alleen heb je in deze situatie geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Had jij vóór 1 januari 2013 al een hypotheek voor jouw ‘hoofdverblijf’? Dan kan je in de meeste gevallen gebruik maken van het overgangsrecht. De aflossingsvrije hypotheek mét renteaftrek mag dan behouden worden. Ook mag de aflossingsvrije hypotheek naar iedere hypotheekvorm worden overgesloten met behoudt van renteaftrek. Al geldt voor iedereen dat de hypotheekrenteaftrek gemaximeerd is op 30 jaar.

We weten dus dat een aflossingsvrije hypotheek nog afgesloten mag worden. Maar waarom is het in veel gevallen interessant om voor deze hypotheekvorm te gaan, zelfs zonder hypotheekrenteaftrek?

Aflossingsvrije hypotheek: daarom voordelig voor jou

De hypotheekrenteaftrek wordt in Nederland steeds verder afgebouwd. In 2022 is deze nog maar 40%, maar in 2023 zal de hypotheekrenteaftrek zelfs afgebouwd worden naar 37,05%. Wanneer de rentes relatief laag zijn, zoals op dit moment, is de hypotheekrenteaftrek minder relevant. Veel mensen kiezen daarom voor een aflossingsvrije hypotheek met lage maandlast.

Rekenvoorbeeld maandlast aflossingsvrije hypotheek

Leen je bijvoorbeeld 100.000 euro annuïtair tegen een 10 jaar vaste rente van 3,04%? Dan betaal je 423,76 euro in de maand. Zou je dit bedrag aflossingsvrij lenen? Dan betaal je maar 253,33 euro in de maand. Een groot verschil! Uiteraard moet het wel verantwoord zijn om aflossingsvrij te lenen. Laat hiervoor een onafhankelijk hypotheek adviseur met je meekijken.

Lagere maandlast met aflossingsvrije hypotheek? Neem contact op

Een aflossingsvrije hypotheek kan en mag dus nog afgesloten worden. Bij de meeste geldverstrekkers mag je maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij lenen. Academica vergelijkt alle geldverstrekkers in de markt en weet precies waar jij in 2022 verantwoord een aflossingsvrije hypotheek kan afsluiten. Weten of jouw maandlast omlaag kan en waar je de beste en voordeligste hypotheek in jouw situatie vindt? Laat je gegevens achter of bel 078 648 14 80. Wij helpen je graag.

Heb je een vraag? Bel ons!