Huisje onder 10 euro biljet

Aflossingsvrije hypotheek? Check en voorkom problemen!


18.855 keer gelezen

Tussen 2035 en 2038 krijgen 700.000 huishoudens in Nederland bericht: hun aflossingsvrije hypotheek bereikt het einde van de looptijd. De hypotheek waar je jarenlang geen euro op hebt afgelost, wil de bank nu in één keer terug. Dat gaat bij 1 op de 6 huishoudens waarschijnlijk problemen opleveren…

Einde looptijd aflossingsvrije hypotheek, en dan?

Meer dan 120.000 huishoudens hebben straks te weinig gespaard om hun aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Dat blijkt uit onderzoek van één van de grote Nederlandse geldverstrekkers. Veel huiseigenaren zitten in grote onzekerheid als zij na 30 jaar in hun eigen huis willen blijven wonen. Tussen 2034 en 2038 moet er zo'n 340 miljard euro afgelost worden. De schatting is dat er tegen die tijd ‘slechts’ 120 miljard euro aan kapitaal is opgebouwd (bron: De Nederlandsche Bank). Het probleem is zelfs zo groot dat verschillende marktpartijen gezamenlijk een oproep doen aan geldverstrekkers om de maximale looptijd van aflossingsvrije hypotheken te verlengen naar 75 jaar.

Probleem: nieuwe hypotheek einde looptijd aflossingsvrij

Want, kan jij je aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd niet aflossen? Dan moet je een nieuwe hypotheek afsluiten om in je eigen huis te kunnen blijven wonen. Hieronder zie je waarom dat niet meer vanzelfsprekend is…

1. Géén hypotheekrenteaftrek meer na 30 jaar

Of je nu een maandelijks voorschot krijgt, of het jaarlijks in één keer teruggestort krijgt: al die jaren heb jij flink kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Je bent er waarschijnlijk al aan gewend geraakt. Helaas is dit fiscale voordeel na 30 jaar echt voorbij. Dat betekent dat jouw netto woonlasten in één klap flink zullen stijgen.

2. Hypotheek vlak voor pensioen betekent vaak: extra aflossen

Na een looptijd van 30 jaar, zit de kans er dik in dat je binnenkort met pensioen gaat of de AOW-leeftijd al bereikt hebt. En wanneer je binnen 10 jaar met pensioen gaat, zijn banken niet zo scheutig meer met het uitdelen van hypotheken. De bank kijkt kritisch naar jouw toekomstige pensioeninkomen. Is dit lager dan je huidige inkomen? Dan moet je in de jaren tot jouw pensioen wellicht extra aflossen om de woonlasten betaalbaar te houden. Zo weet de bank zeker dat jij de lasten ook na je pensioen kan blijven betalen.

3. De kans is groot dat de hypotheekrentes in komende jaren stijgen

De hypotheekrentes zijn nog steeds superlaag. Zo heeft de hypotheekrente voor 10 jaar vast met 1,37% een laagte record (augustus 2019) te pakken! De kans dat deze de komende jaren zullen stijgen, is aannemelijk. Hogere hypotheekrentes zorgen ook voor hogere woonlasten.

Nu oversluiten = problemen voorkomen!

Lukt het niet om aan het einde van de looptijd een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan zit er vaak maar één ding op: je huis verkopen. Twijfel jij of je genoeg eigen vermogen hebt? Dan kun je beter nu al je aflossingsvrije hypotheek aanpassen. Zeker nu de rentes nog laag zijn.

Bel nu voor een gratis check! ✔

Wacht niet tot het einde van de looptijd! Bel 078 648 14 18 en weet wat jij kan doen met jouw aflossingsvrije hypotheek. Wij doen een gratis check voor je. Hieronder je gegevens achterlaten mag natuurlijk ook.

Heb je een vraag? Bel ons!