huizen in Nederland

5x kansen woningmarkt 2023: huis kopen deze zomer


5.211 keer gelezen

Hoge huizenprijzen, hoge rentes, hoge vaste lasten… Het was de laatste tijd soms lastig om een woning te kopen. Gelukkig zijn er weer gezonde ontwikkelingen op de woningmarkt die kansen bieden voor huizenkopers. Benieuwd welke voor jou interessant zijn? Bekijk 5 belangrijke ontwikkelingen hieronder.

1.    Prijsdalingen op de woningmarkt in 2023

De woningmarkt is enigszins afgekoeld. Vergeleken met het hoogtepunt van vorig jaar in augustus is er gemiddeld bijna 10 procent van de huizenprijzen af (bron: CBS). Vooral in het luxesegment zijn er flinke dalingen te zien. De huizenprijzen zijn nog wel onstabiel, welke kant het op gaat is moeilijk te voorspellen. Veel klanten wachten daarom niet te lang en kopen nu een woning. 

2.    Aanbod woningen gestegen

Er komen weer meer woningen in de verkoop: het aanbod is op jaarbasis in het eerste kwartaal van 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal 2022 (NVM).  Meer aanbod betekent uiteraard meer kansen voor jou om je droomhuis te vinden! En ook minder concurrentie, waardoor je iets langer de tijd hebt om na te denken over de aankoop.

3.    Beleggers trekken zich terug uit woningmarkt 

Beleggers kopen veel minder huizen dan vier jaar geleden. De woningmarkt van 2023 wordt door vele beleggers namelijk als onzeker ervaren. Daarnaast hebben zij te maken met nieuwe fiscale maatregelen van de overheid, waardoor het minder aantrekkelijk voor hen is om te investeren in woningen. Goed nieuws uiteraard voor kopers!

4.    Gestegen lonen zorgen voor meer betaalbaarheid 

Goed nieuws voor kopers op de woningmarkt in 2023: koophuizen zijn nu betaalbaarder dan een jaar geleden. Dit komt doordat de inkomens stijgen en de huizenprijzen gedaald zijn. Volgens berekeningen van De Nederlandsche Bank zal de betaalbaarheid van woningen aan het einde van dit jaar met ruim 4 procent zijn toegenomen ten opzichte van eind 2021.

5.    Niet overbieden, maar onderhandelen 

Tienduizenden euro’s overbieden was in 2021 en 2022 eerder norm dan uitzondering. Maar zoals bovenstaand te zien is: de huizenmarkt is flink in beweging. Woningverkopers accepteren nu vaker een lager bod. Hierdoor kun je als koper weer onderhandelen over de prijs! Het is echter niet zeker hoelang dit nog kan. Wacht daarom niet te lang en neem contact op met Academica voor advies via 078 648 14 80

Kansen in de woningmarkt 

Door bovenstaande gezonde ontwikkelingen kijken woningzoekenden weer met een positieve blik op de woningmarkt. Er zijn verschillende kansen om een huis te kopen! Heb jij vragen of kun je wat hulp gebruiken bij de aankoop van jouw droomhuis? 

Bespreek jouw kansen met Academica

Maak een afspraak met onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en helpen je bij het vinden van de beste hypotheek voor jou. Jouw eerste afspraak is gratis en snel in te plannen. Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!