rood kruis op woning

5 aannames over hypotheken die NIET waar zijn


15.558 keer gelezen

Hypotheken zijn complex, in tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt. Er zijn 1001 regels… Voorwaarden, rentes en vaktermen vliegen je om de oren. Daarom worden er aannames gedaan over hypotheken, waar uiteindelijk maar weinig van waar blijkt! Dus hierbij: 5 zaken die we graag voor jou ophelderen.

1. Als ik een duurder huis koop, gaan mijn maandlasten altijd omhoog!

Het klinkt zo logisch, maar het mooie is: het klopt zeker niet altijd. Ja, een duurder huis kost meer. Maar: met die lage rentes van nu, kan je echt flink profiteren. Zoveel zelfs dat je maandlasten gelijk blijven, of zelfs omlaag gaan als je een duurder huis koopt. En je kunt vaak ook in 1 klap van je huidige (misschien o zo dure) hypotheek af.

2. Als ondernemer is het superlastig om een hypotheek te krijgen!

Niet waar! Ja, als ondernemer heb je vaak geen vast inkomen waar banken wel ‘dol’ op zijn (betekent meer zekerheid dan jij je lening kan terugbetalen). Gelukkig zijn er geldverstrekkers die rekening houden dat jij bouwt aan je bedrijf, waardoor je in het eerste jaar minder hebt verdiend dan in het derde jaar. Daarom wordt hier door sommige banken rekening mee gehouden. Daardoor kan jij vaak een hogere hypotheek krijgen, dan je in eerste instantie zou denken! En ook goed nieuws voor de startende ondernemer met 1 jaar cijfers: er zijn nu geldverstrekkers die hiermee een hypotheek kunnen aanbieden!

3. Als ik mijn spaarhypotheek oversluit, levert dit mij niks op!

Iedereen sluit nu massaal ‘te dure’ hypotheken over. Maar als jij een spaarhypotheek hebt, twijfel je misschien wel of dit je geld oplevert. Toch is de kans groot dat het erg goed voor je uitpakt. De rentes van nu zijn heel laag. En voor jouw huidige leenvorm geldt: hoe lager de rente, hoe hoger de spaarpremie die je moet betalen. Heb jij nog zo’n oude, “dure” spaarhypotheek dan kan je deze hypotheek praktisch altijd wijzigen naar een hypotheek met een lagere maandlast.

4. Mijn aflossingsvrije hypotheek kan ik niet meeverhuizen!

Niet waar! Als je gaat verhuizen, is het bijna altijd mogelijk om jouw aflossingsvrije hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Hoeveel je mee kan nemen van je ‘oude’ aflossingsvrije hypotheek hangt af van de waarde van jouw nieuwe woning. Wil je weten of het kan? Raadpleeg onze onafhankelijke adviseurs even. Ook als je een andere hypotheekvorm wilt meeverhuizen.

5. Mijn bestaande hypotheek wordt niet getoetst als ik ga verhuizen!

Heb je al een al een hypotheek en ga je een andere woning kopen? Dan denk je misschien dat jouw geldverstrekker standaard accepteert dat je exact dezelfde hypotheek wilt meeverhuizen naar je volgende woning. Maar.. Nee! In de jaren dat jij de huidige hypotheek hebt gehad, is er vast één en ander veranderd in jouw inkomen of persoonlijke situatie. Een geldverstrekker zal altijd opnieuw een toets doen om te checken of de hypotheek nog passend is en aan de huidige regels voldoet.

Weten wat in jouw situatie kan? Neem contact op!

Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens hier achter. Wij weten alles van hypotheken. Welke hypotheekvraag je ook hebt, wij kunnen je helpen in heldere taal. Wij geven onafhankelijk advies, zodat je zeker weet dat je een eerlijk antwoord en de beste deal voor jou krijgt.

Heb je een vraag? Bel ons!